Jokereilta kova ratkaisu – ei hae SM-liigapaikkaa nykyisillä ehdoilla

Jokerit pelasi venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa 2014-2022. (Kuva Mikko Taipale / Jokerit)

Jokerit pelasi venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa 2014-2022. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Jokerit ei aio hakea lisenssiä SM-liigaan kaudelle 2025-2026 nykyisillä ehdoilla.

JÄÄKIEKKO Kotimaiselle kiekkokartalle Mestikseen palannut Helsingin Jokerit tiedotti maanantaina, ettei seura hae paikkaa SM-liigaan kaudelle 2025-2026 nykyisillä ehdoilla. Jokereiden tavoitteena on yhä pelata Suomen korkeimmalla sarjatasolla, mutta sen seura tekee vain siinä tapauksessa, ettei sen tulevaisuus ole vaarassa.

Syynä Jokereiden päätökseen on raha. SM-liigan lisenssi olisi liian kallis seuran nykyisten resurssien valossa.

Liiga tiedotti lokakuussa, että kotimaan pääsarjassa siirrytään kaudesta 2024-2025 alkaen järjestelmään, joka sisältää mahdollisuuden nousta Mestiksestä Liigaan karsinnan kautta. Seura, joka voittaa Mestiksen mestaruuden ja tämän jälkeen Liigassa viimeiseksi jäänyttä vastaan pelattavan karsintasarjan sekä täyttää Liigan voimassa olevat lisenssiehdot, nousee seuraavaksi kaudeksi Liigaan.

Merkittävin yksittäinen kustannus on liigaosake. Sen hinnan Liiga on Jokereille arvioinut nousevan 3,8 miljoonaan euroon.

Jokerit Helsinki Oy julkisti tulevaisuuden strategiansa tänä vuonna 1. kesäkuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessaan. Projektin kolme pääteemaa ovat vastuullisuus kaikessa tekemisessä, oman juniorityön turvaaminen ja kehittäminen eurooppalaiselle huipputasolle sekä seuran taloudellinen omavaraisuus.

Jokerit Helsinki Oy kertoo tiedotteessaan kokevansa, että tavoittelemalla Liiga-nousua nykyisillä ehdoilla vesitetään kaikki yllä olevat arvot, joihin seura on sitoutunut. Jokereiden tavoitteena on edelleen tulevaisuudessa pelata kotimaan korkeimmalla sarjatasolla ja tavoitella Suomen mestaruutta, mutta niin on tapahduttava taloudellisesti järkevillä ehdoilla. Nykyisellä mallilla tämä ei ole mahdollista.

Suoran urheilutoiminnan ulkopuolella Jokerit-konsernin rakentaminen jatkuu suunnitelman mukaisesti. Taloudellinen omavaraisuus on kokonaisuudessa vahvasti fokuksessa.

Jokereiden edustusjoukkue oli viimeksi voitollinen 1990-luvulla, jolloin liikemies Hjallis Harkimo nosti sen Suomen urheilun ykkösbrändiksi. 2000-luvulla Jokerit oli tappiollinen organisaatio, mutta sitä pidettiin pystyssä Hartwall-areenan tuloilla, koska areenalle saatiin Jokereiden kautta paljon tapahtumia.

2010-luvun alussa Hartwall-areenakin ajautui tappiolliseksi. Harkimo löysi tilanteesta ulospääsyn myymällä areenan ja Jokerit venäläisille ja rahasti kaupalla mukavasti.

Jokerit pelasi Venäjän energiavaroilla rahoitetussa KHL:ssä 2014-2022 ja teki tappiota yli 100 miljoonan euron edestä. Kun Venäjä aloitti sotatoimensa Ukrainassa, vetäytyi Jokerit KHL:stä.

Jokereiden edustusjoukkue teki paluun uuden organisaation voimin Mestikseen 2023. Rahoitusta kerättiin osakeannilla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat aiheutti isänpäivän pettymyksen – jäi Ruotsin jyrän alle

Kommentoi Facebookissa