Jokerit ei pääse SM-liigaan 2023 – ”kasvottomien kasvoille” märkä rätti

Jokerit pelasi venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa 2014-2022. (Kuva Mikko Taipale / Jokerit)

Jokerit pelasi venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa 2014-2022. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Jokerit ei pääse SM-liigaan 2024. Jos Jokerit haluaa mukaan 2025, täytyy sen hakea vauhtia Mestiksen kautta.

JÄÄKIEKKO SM-liiga ilmoitti torstaina, ettei sarjaan oteta uutta joukkuetta kaudelle 2023-2024. Käytännössä päätös merkitsee, ettei Jokerit voi osallistua sarjaan vuoden kuluttua.

Tiedotteen mukaan osakkaiden kanta oli selkeä ja ratkaisu yksimielinen. Syyt päätöksen taustalla ovat moniulotteiset, mutta ne kaikki kiertyvät Liigan ja suomalaisen jääkiekkoilun kokonaisvaltaisen edun ympärille.

– Nyt on yksinkertaisesti aika rauhoittaa tilanne. Osakkaat katsovat, että heillä on vallitsevissa olosuhteissa tarve ja velvollisuus suojella sekä Liigan että suomalaisen huippujääkiekkoilun intressejä, sanoo Jääkiekon SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen.

Tiedotteen mukaan ”osakkaat katsovat, että heillä on vallitsevissa olosuhteissa tarve ja velvollisuus suojella sekä Liigan että suomalaisen huippujääkiekkoilun intressejä”. Rivien välistä on luettavissa, ettei Jokereiden taustalla toimiva uusi taho ollut SM-liigaseurojen mieleen.

Jokereiden salamyhkäinen ”kasvoton” taustataho sai siis märän rätin ”kasvoilleen”. Ennen torstaina hämmästeltiin, miksi tämä Jokereiden taustaryhmä ei tule esiin.

Kansanedustajaliikemies Hjallis Harkimo (Liike Nyt) on kiistänyt olevansa mukana Jokereiden uudessa Liigalisenssiä tavoitelleessa organisaatiossa. Hjalliksen poika Joel Harkimo kiisti hänkin olevansa Jokereiden uuden hankkeen keulahahmo.

Kuitenkin Harkimoiden puuhastelusta hankkeen taustalla on ollut luotettavaa tietoa. Teemu Selännekin paljasti Helsingin Sanomille Joel Harkimon pyytäneen häntä hankkeeseen mukaan sen jälkeen, kun Selänne ei Nauravat Narrit -hankkeensa kautta päässytkään sopimukseen Jokereiden edustusjoukkueen pyörittämisestä. Selänne ei suostunut.

SM-liigan torstainen päätös on merkki ryhdikkyydestä. Jokereiden yhdeksän vuoden KHL-projekti aiheutti SM-liigalle paljon vahinkoa ja Ukrainan sota lopulta todisti Vladimir Putinin hallinnon todelliset kasvot. On täysin ymmärrettävää, ettei Hjallis Harkimo, joka Jokerit KHL:ään puhtaasti omien taloudellisen etunsa takia junaili, voi enää toimia SM-liigajoukkueen taustalla edes epäsuorasti.

SM-liiga tiedotti torstaina myös Kiekko-Espoon tilanteesta. Kiekko-Espoo on ilmaissut Liigalle, että se pyrkii hakemaan liigalisenssiä kaudelle 2024–2025. Kiekko-Espoon edustajat tapasivat Liigan johtoa torstaina 25.8.2022.

– Kiekko-Espoo ja Jokerit ovat toisistaan erillisiä tapauksia. Kiekko-Espoon tähtäin on kaudessa 2024–2025, ja sen osalta Liiga haluaa säilyttää avoimen asenteen. Espoo on tehnyt paljon työtä vuosien ajan saavuttaakseen haluamansa, Hiltunen sanoo.

Jokereiden mahdolliseen lisenssihakemukseen liittyen Liiga on todennut julkisesti useaan otteeseen, että sillä on sopimuspuitteiden valossa halutessaan mahdollisuus hyväksyä Jääkiekkoliiton alaisen sarjatoiminnan ulkopuoleltakin tuleva hakemus, vaikka lähtökohtaisesti tie Liigaan kulkee Mestiksen kautta.

Nyt Liiga haluaa terävöittää kantaansa myös tähän asiaan liittyen. Mahdollisen uuden Liiga-seuran elinvoiman ja kilpailukyvyn varmistamiseksi Liiga ohjaa kaikki uutta liigalisenssiä tavoittelevat organisaatiot ensin hakeutumaan Mestikseen.

Omalta osaltaan Kiekko-Espoon aktivoituminen ohjaa Liigaa yhä vahvemmin etsimään ratkaisuja, jotka ovat hallittuja ja kestäviä pitkällä tähtäimellä. Liigan on myös kohdeltava mahdollisia hakijoita tasapuolisesti kaikissa olosuhteissa.

Mikäli Jokerit palaa suomalaiseen jääkiekkoiluun miesten tasolla, on sen siis haettava vauhtia ensin Mestiksestä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jalonen jatkaa Leijonissa – iso näytönpaikka NHL:ään 2024

Kommentoi Facebookissa