Jokerit jätti kohureissun väliin – Venäjälle ikävä poliittinen takaisku

Jokereiden toimintaa on rahoitettu Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien upporikkaiden liikemiesten Gennadi Timtshenkon ja Vladimir Potaninin yritysten kautta

Jokereiden toimintaa on rahoitettu Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien upporikkaiden liikemiesten Gennadi Timtshenkon ja Vladimir Potaninin yritysten kautta (Kuva: AOP)

Jokereiden Minskin matkan peruuntuminen oli ikävä poliittinen takaisku niin Aleksander Lukashenkon hallinnolle kuin Venäjällekin.

JÄÄKIEKKO Jokerit ei matkustanutkaan torstaina Valko-Venäjälle. KHL teki päätöksen kello 11.30, että ottelu Minskissä perutaan.

Jokerit oli jo viime viikolla pyytänyt ottelun perumista, mutta pyyntöön ei suostuttu. Verkkosivusto Jatkoajan tietojen mukaan Jokereiden pelaajat eivät halunneet matkaan, koska olivat saaneet Valko-Venäjältä tappouhkauksia.

Valko-Venäjällä itsevaltainen presidentti Aleksander Lukashenko pitää vallastaan itsepintaisesti kiinni ja mielenosoittajia on kohdeltu kovin ottein. Sosiaalisessa mediassa on vedottu Jokereiden pelaajiin, etteivät nämä matkustaisi Valko-Venäjälle. Myös Suomen valtiovalta oli ottanut asiaan kantaa ja kyseenalaistanut reissun järkevyyden.

Ennen torstaita Jokereiden pelaajat eivät halunneet kommentoida tilannetta. Kun lento Minskiin oli peruttu, avautui joukkueen kapteeni Marko Anttila Ilta-Sanomille.

– Olimme juuri pitämässä palaveria, kun Jari (Kurri) kertoi asiasta. Olimme keskustelleet pelaajien kanssa jo aamulla tilanteesta ja olihan siinä kaikennäköistä spekulaatiota, vääntöä ja kääntöä. Kun kuulimme päätöksestä, niin eipä siinä sen ihmeempää ollut – peli peruttiin ja sillä siisti, Anttila sanoi IS:n verkkosivujen mukaan.

YLE:n haastattelussa Anttila tyrmäsi väitteet, että henkeen liittyvää uhkailua olisi tullut. Anttila myös tyrmäsi väitteet, että Jokereiden pelaajat olisivat kieltäytyneet pelaamasta. Anttilan mukaan seura ja KHL tekivät päätöksen ottelun perumisesta.

Jokerit julkaisi torstaina tiedotteen, jossa vahvistettiin, että päätös Minskin matkan perumisesta tehtiin turvallisuussyistä:

”Jokerit pyrki siirtämään kauden avausottelua Valko-Venäjän tilanteeseen vedoten, mutta Dinamo Minsk ei pyyntöön suostunut. Lopulta torstaina aamupäivällä tehtiin päätös, ettei joukkue matkusta Minskiin turvallisuussyistä johtuen”, tiedotteessa kerrotaan.

– Kommunikoimme tiiviisti KHL:n ja Dinamo Minskin kanssa viime päivinä. Toimme kantamme esille, ettei nyt ole oikea aika pelata jääkiekkoa Valko-Venäjällä. Tämä on tulos, mutta jatkamme sarjassa normaalisti ja pelaamme ensimmäisen ottelumme lauantaina Riiassa, kertoo Jokereiden puheenjohtaja Jari Kurri.

KHL tuomitsi peruuntuneen ottelun Dinamo Minskin 5-0 -voitoksi. Dinamo saa kaksi pistettä.

Juttuvinkki: Kohuvaltio Valko-Venäjä on jääkiekon alisuorittaja

Dinamo Minskin faniryhmä on ilmoittanut boikotoivansa joukkueensa otteluita. Syynä ovat Lukashenkon toimet. Henkilöityyhän Valko-Venäjän jääkiekko vahvasti Lukashenkoon, joka käytännössä myös päättää Dinamon rahoituksesta.

Jokereiden faniyhdistys Eteläpääty ry ilmoitti alkuviikosta boikotoivansa Jokereiden otteluita Minskin matkan takia. Nyt fanit saivat tahtonsa läpi, kun Jokerit ei matkustanutkaan Valko-Venäjälle.

KHL:lle Minskin peruttu ottelu tuo kiusallista julkisuutta. Ottelu jäi pelaamatta, koska toinen joukkue ei halunnut matkustaa paikan päälle.

Poliittisten syiden takia KHL ei olisi voinut peruuttaa ottelua aiemmin selittämällä, että ”Valko-Venäjän levottoman tilanteen takia sarjan otteluita ei Minskissä voida pelata”. Venäjä tukee yhä Lukashenkon hallintoa ja syyttää länsimaita sekaantumisesta Valko-Venäjän sisäisiin asioihin.

Venäjän intresseissä oli, että ottelu pelattaisiin. Se olisi ollut propagandaviesti maailmalle, että Valko-Venäjällä yhteiskunta toimii yhä normaalisti.

Minskin matkan peruuntumisen jälkeen jää nähtäväksi, miten kauan venäläiset haluavat tukea Jokereita. Venäjällä on jo vaadittu Jokereiden sulkemista KHL:stä.

Tilanteen tekee vaikeaksi, että Jokereiden kotimaa on venäläisten kannalta lännen ja idän rajan ”väärällä puolella”. Suomessa urheilijoilla on oikeus ottaa kantaa myös poliittisiin asioihin, kuten ihmisoikeusloikkauksiin.

Jokereiden pelaajat eivät ole kantaa julkisesti ottaneet, mutta nyt on selvää, ettei halua pelaamiseen Valko-Venäjällä ollut, kun asiasta on noussut Suomessa valtava julkisuusmylläkkä.

Jokerit aikoo jatkaa kauttaan normaalisti. Seuraava peli olisi siis ohjelmassa lauantaina Riiassa.

Toistaiseksi on epävarmaa, voiko Jokerit pelata kotiotteluitaan Helsingissä koronapandemiasta seuranneiden matkustusrajoitusten takia. Lipunmyyntiä ensi viikolla ohjelmassa oleviin ensimmäisiin kotipeleihin ei vielä ole aloitettu.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: SM-liiga aikoo aloittaa lokakuussa – yleisölle tuli ohjeita

Kommentoi Facebookissa