SM-liiga aikoo aloittaa lokakuussa – yleisölle tuli ohjeita

Koronavirus keskeytti jääkiekkokauden lähes koko maailmassa. (Kuva Fotolia)

Koronavirus keskeytti jääkiekkokauden keväällä 2020 lähes koko maailmassa. (Kuva Fotolia)

Jääkiekon SM-liigan on määrä alkaa 1. lokakuuta. Yleisörajoitusten tiukentaminen olisi katastrofi.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon SM-liigan kausi keskeytyi viime maaliskuussa koronapandemian takia. Seurojen talouksiin tuli iso lovi, kun pudotuspelit jäivät pelaamatta ja tulot niistä saamatta.

Korona on moukaroinut SM-liigaseurojen talouksia, mutta kaikki 15 joukkuetta jatkavat toimintaansa pääsarjassa. Uuden kauden pitäisi alkaa 1. lokakuuta.

Yleisörajoitukset herättävät tietysti kysymyksiä. Jalkapallon Veikkausliigassa katsomolohkoa kohden on saanut päästää 500 katsojaa. SM-liigassa seurojen toiminta ei niillä rajoituksilla olisi kannattavaa, koska budjetit perustuvat kuitenkin pitkälti ottelutapahtumien tuottoihin.

Tyhjille katsomoille pelaaminen tuskin olisi edes vaihtoehto. Liigassa eletäänkin siinä toivossa, että kausi voitaisiin viedä läpi mahdollisimman suurilla katsojamäärillä, joita nykyisissä olosuhteissa voidaan saavuttaa.

Tiistaina Liiga tiedotti ottelutapahtumien turvallisuusohjeista. Liigan mukaan valtiovallan, kuntien ja aluehallintoviranomaisten määrittämät ja tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset ja suositukset ovat asettaneet haasteita, joihin Liiga on kuitenkin yhdessä seurojen kanssa etsinyt parhaita mahdollisia ratkaisuja, jotta harjoituskausi on voitu käynnistää, ja tulevan kauden läpiviemistä turvallisesti ja vastuullisesti on voitu lähteä suunnittelemaan.

Juttuvinkki: Kohuvaltio Valko-Venäjä on jääkiekon alisuorittaja

Aluehallintoviraston ohjeissa lukee, että yli 50 hengen tilaisuuksia voidaan järjestää, jos turvallisuus voidaan varmistaa THL:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeiden mukaisesti. Liiga suositteleekin, että katsojat käyttäisivät kasvomaskia ja pitäisivät huolta käsihygieniasta.

Yleisölle suositellaan ottelulipun ostamista ennakkoon. Ottelutapahtumissa pidetään huolta turvaväleistä. Jäähallit lohkotaan katsomoalueisiin, mikäli viranomaismääräykset niin vaativat.

Pelaajille ja erotuomareille tehdään koronatestit ennen kauden alkua. Urheilijat, joukkueen taustahenkilöt sekä erotuomarit käyttävät kasvomaskia sekä hallille siirryttäessä että sieltä poistuttaessa.

Ottelutapahtumiin matkustettaessa joukkueissa minimoidaan tarpeettomat kontaktit. Urheilijoiden tulee myös välttää ylimääräisiä tapahtumia ja kokoontumisia vapaa-aikanaan.

Myös median liikkumista ottelutapahtumissa rajoitetaan. Kaikki haastattelut tehdään puhelimitse tai muun etäyhteyden välityksellä.

Liiga painottaa, että kauden onnistunut läpivieminen on erittäin tärkeää seurojen talouden kannalta. Ottelutapahtuman tuotot vaikuttavat seurojen talouteen merkittävästi. Välilliset taloudelliset vaikutukset Liigan seurojen paikkakunnille ovat myös huomattavat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jari Kurri ikävässä tilanteessa – Jokereiden on pakko matkustaa Valko-Venäjälle

Kommentoi Facebookissa