Jokerit kulkee vain kohusta toiseen – toiminnan todelliset hyötyjät löytyvät Suomesta

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneetJokereiden toiminnan rahoituksesta

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneet Jokereiden toiminnan rahoituksesta. (Kuva AOP)

Jokerit matkustaa Valko-Venäjälle, koska seuran venäläisrahoittajat haluavat. Venäjän poliittiselle vaikuttamiselle kiusallinen matka on parempi ratkaisu kuin sen peruminen.

JÄÄKIEKKO Jokerit matkustaa torstaina Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin pelaamaan KHL-kauden avausottelunsa paikallista Dinamoa vastaan. Valko-Venäjän tilanne on lievästi sanottuna kaoottinen, mutta edes Suomen valtiovallan kehotukset eivät saa Jokereita perumaan matkaansa.

Jos päätös olisi kiinni Jokereiden puheenjohtajasta Jari Kurrista, olisi Minskin matka todennäköisesti peruttu. Mutta Kurri ei Jokereita rahoita, vaan tosiasiassa rahat tulevat venäläisoligarkki Vladimir Potaninin nikkelibisneksistä.

Jokerit tiedotti siirtymisestään KHL:ään kesällä 2013. Samalla käytännössä päättyi liikemies Hjallis Harkimon yli 20 vuotta jatkunut päätäntävalta seurassa.

KHL perustettiin 2008 osana Venäjän valtion pehmeää kulttuurivaikuttamisprojektia. Vuodesta 1999 Venäjää hallinnut Vladimir Putin lähipiireineen halusi nostaa maansa alennustilasta. Energiavaroillaan Venäjä nousikin taloudellisesti, mutta maan kansainvälisessä imagossa oli lievästi sanottuna parantamisen varaa.

KHL halusi laajentua Suomeen jo 2008. Venäläistahot kävivät neuvotteluja Espoo Bluesin ostamisesta, mutta tulosta ei tullut. Blues ajautui 2016 konkurssiin ja seuran ex-omistaja Jussi Salonoja on päässyt otsikoihin ulosottorekisterinsä takia, joten jälkiviisaana voisi todeta, että kauppa olisi kannattanut tehdä.

Harkimo ilmoitti vielä 2009, ettei KHL:ään siirtyminen olisi järkevää. Tuolloin hän perusteli asiaa sillä, ettei taloudellisia resursseja Jokereilla KHL:ään olisi, eivätkä venäläisjoukkueet kiinnostaisi Suomessa.

Miksi Harkimon mieli sitten muuttui neljässä vuodessa? Vastaus on yksinkertainen. Hartwall-areena, jonka tuotoilla Jokereiden jääkiekkotoiminnan tappioita oli katettu, oli ajautunut tappiolliseksi. Kaupoillaan venäläisten kanssa Harkimo selviytyi tukalasta tilanteesta.

Venäläisten KHL-imagonrakennusprojekti Suomessa koki pahan takaiskun jo ennen kuin Jokerit oli pelannut KHL:ssä yhtään ottelua. Vuonna 2014 maailma muuttui Venäjän vallattua Krimin. Itä-Ukrainan sota karisutti Venäjän 15 vuoden positiivisen imagonrakennuksen sadon kertaheitolla roskikseen.

Juttuvinkki: Kohuvaltio Valko-Venäjä on jääkiekon alisuorittaja

Jokerit oli kuitenkin venäläisten hallussa ja tanssi jatkossa venäläisten pillin mukaan. Taloudellisia tappioita seura on tehnyt kuudessa vuodessa yli 70 miljoonan euron edestä, mutta seuran toiminnasta pidetään tiukasti kiinni.

Jokereiden reissu Valko-Venäjälle ei todellakaan kohenna KHL:n julkisuuskuvaa Suomessa. Jos venäläiset olisivat halunneet, olisi ottelu Dinamo Minskiä vastaan peruttu, mutta Venäjän poliittisessa linjassa katsotaan paremmaksi vaihtoehdoksi jatkaa jääkiekkotoimintaa Valko-Venäjällä, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Ratkaisu on looginen. Jos KHL peruisi Dinamo Minskin ja Jokereiden ottelun, antaisi Venäjän valtio samalla epäluottamuslauseen Aleksander Lukashenkon asemalle Valko-Venäjän presidenttinä.

Jokereiden rahoitusta jatketaan Venäjällä niin kauan kuin Venäjän valtio haluaa. Valko-Venäjä-kohu on KHL:lle kuitenkin kiusallinen juttu mustaten sarjan julkisuuskuvaa Suomessa pahasti. Mutta suurempi julkinen takaisku olisi, jos Jokereiden toiminta KHL:ssä keskeytyisi poliittisen kohun takia.

Jokereiden rahoittajille noin 15 miljoonan euron vuosittainen tappio on pikkusumma. Seuran ei ole edes tarkoitus tuottaa taloudellista voittoa. Suomalaisen jääkiekon toimintaympäristön realiteetit tiedetään KHL:ssä ja Jokereissa hyvin, vaikka korulauseissa väitetäänkin, että toiminnasta voisi tulla kannattavaa.

Mutta oleellisin asia eli Venäjän imagonrakennusprojekti KHL-Jokereiden kautta ei toistaiseksi ole olennaisesti parantanut mielikuvia Venäjästä suomalaisten silmissä. Tämä johtuu Ukrainen sodan seurauksista.

Kenties mielikuva Jokereista voisi olla Suomessa parempi, jos Ukrainan sotaa ei olisi tullut ja poliittiset jännitteet suurvaltojen välillä olisivat lievemmät. Kymmenisen vuotta sitten Venäjän jääkiekkoilun noususta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen seuranneesta alennustilasta keskusteltiin Suomessa positiiviseenkin sävyyn.

Mutta Venäjä on poliittiset ratkaisunsa tehnyt. Nykytilanteessa ainoat todelliset hyötyjät Jokereiden KHL-toiminnasta löytyvätkin Suomesta. Jokereiden pelaajat maksavat veronsa Suomeen ja tuovat siis Suomen yhteiskunnalle tuloja miljoonien edestä.

Tavallaan historia toistaakin itseään pienoiskoossa. Suomi teki aikoinaan kannattavaa kauppaa Neuvostoliiton kanssa vaihdettuaan kumisaappaita raakaöljyyn. Suomi suorastaan riisti Neuvostoliittoa saatuaan maasta energiavaroja käytännössä ilmaiseksi.

Miksi Neuvostoliitto sitten suostui tällaiseen toimintaan? Se varmasti tajusi, ettei kauppa Suomen kanssa ollut kovinkaan kannattavaa, mutta halusi taata tällä tavalla, ettei Suomi liittoutuisi Yhdysvaltojen johtamaan länsileiriin. Tässä Neuvostoliitto onnistui ja Suomi sai korvauksena taloudellista hyötyä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: SM-liiga aikoo aloittaa lokakuussa – yleisölle tuli ohjeita

Kommentoi Facebookissa