Korkeasaaren amurinleopardikissat saivat pörröturkkiset poikaset – pennut ovat jo uskaltautuneet ulos

Pennut on nähty jo omilla tutkimusmatkoillaan pesän ulkopuolella.

Pennut on nähty jo omilla tutkimusmatkoillaan pesän ulkopuolella. (Kuva Annika Sorjonen/ Korkeasaari)

Puolikiloisista ja kuukauden ikäisistä pennuista kaksi on naaraita ja yksi uros.

AMURINLEOPARDIT Korkeasaareen kuuluu iloisia pentu-uutisia. Viime vuonna Kissalaaksoon muuttanut amurinleopardikissapari on saanut ensimmäiset pentunsa. Puolikiloiset poikaset pääsivät nyt kuukauden iässä eläinlääkärin tarkastukseen, jossa ne saivat matolääkkeen ja mikrosirun. Pennuista kaksi on naaraita ja yksi uros.

Syntymää osattiin odottaa, kun naaras alkoi puolustaa reviiriään ja hääti uroksen tarhasta. Eläintenhoitajat siirsivät uroskissan takatiloihin, jotta emolle voitiin taata rauhallinen ympäristö. Varmuus pentueesta saatiin heinäkuun lopulla, kun emo alkoi kantaa ruokaa pesään.

Kuukauden ikäiset pennut pääsivät ensi kerran eläinlääkärin tarkastukseen.
Kuukauden ikäiset pennut pääsivät ensi kerran eläinlääkärin tarkastukseen. (Kuva Annika Sorjonen/ Korkeasaari)

Pennut ovat jo ensi kertoja uskaltautuneet omille tutkimusmatkoilleen pesän ulkopuolelle, jolloin niistä on nähty vilauksia.

Pentujen vanhemmat kohtasivat ensi kertaa viime kesänä Korkeasaaressa. Emokissa on kotoisin Novosibirskin eläintarhasta Venäjältä ja sen geneettisesti arvokkaat jälkeläiset ovat tervetulleita eurooppalaiseen tarhakantaan. Pentujen isä on syntyjään tsekkiläisestä eläintarhasta. Laji palasi Korkeasaareen 15 vuoden tauon jälkeen ja edellisistä pennuista on ehtinyt kulua jo 20 vuotta.

Juttuvinkki: Oravavauva Väkkärä on löytöeläinkodin erikoisin asukki – ”Vapauttaminen luontoon tapahtuu asteittain”

Amurinleopardikissaa on metsästetty sen kauniin turkin vuoksi. Metsästyksen ja elinympäristön häviämisen takia laji on harvinaistunut paikallisesti. Erityisesti elinalueensa saarilla lajilla menee huonosti ja Japanissa laji luokitellaan jo äärimmäisen uhanalaiseksi.

Laji on kuitenkin koko elinalueensa mittakaavassa edelleen elinvoimainen. Samalla seudulla Aasian itälaidalla amurinleopardikissan kanssa elävät sen isommat sukulaiset amurintiikeri ja amurinleopardi.

Syyskuussa Korkeasaaressa vietetään Kissojen Iltoja, joilla kerätään varoja Amurin alueen kissojen suojeluun niiden elinalueella. Isojen kissojen elinalueita turvaamalla suojellaan myös muita alueella eläviä lajeja, kuten amurinleopardikissoja.

Lue myös: Eläinten pelastusrinki pelasti kissanpennun puusta – Urho naukui ja pelkäsi parinkymmenen metrin korkeudessa

Kommentoi Facebookissa