Joulukinkun paisto-ohje ja kolme tärkeää asiaa – muista myös, että paistoliemi ei kuulu viemäriin

Joulukinkkua syödään yli 6 miljoonaa kiloa ja määrä on pysynyt lähes samana yli kymmenen vuoden ajan.

Joulukinkkua syödään yli 6 miljoonaa kiloa ja määrä on pysynyt lähes samana yli kymmenen vuoden ajan. (Kuva Fotolia)

Hyödynnä paistoliemi kastikkeessa tai muussa ruuanlaitossa myöhemmin.

RUOKA Kun joulu on vain kerran vuodessa, kinkun paistoon ei synny sellaista rutiinia kuin muuhun ruuanlaittoon. Vaikeaa paisto ei ole ja kaikki onnistuvat, kun mielessä on nämä: täysin sulanut kinkku, toimiva paistomittari ja matala lämpö.

Lihatiedotusyhdistys on koonnut ohjeet kinkun paistamisesta tiiviiseen pakettiin.

Ota pakastekinkku ajoissa sulamaan. Tuoresuolattu kinkku kannattaa nostaa huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistoa. Kinkun sopiva sisälämpötila on noin +10 astetta ennen uuniin laittoa.

Käytä paistomittaria. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Yritä olla osumatta luuhun, sillä luu johtaa lämpöä eri lailla kuin lihas eikä mittaus ole silloin luotettava.

Lämmitä uuni 100–120 asteeseen. Nosta kinkku paistopussissa tai ilman ritilälle ja laita uuniin niin, että mittari on helppo lukea. Laita uunipelti alle. Paista kinkkua noin 1–1,5 tuntia per kilo. Luota silti paistomittariin, ei aikaan. Varmista mittarin toimivuus hyvissä ajoin ennen paistoa.

Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari näyttää 75 astetta. Jos haluat mureampaa ja kuivempaa kinkkua, paista kunnes mittari on 80 asteessa. Jos kinkussa on verkko, ota se pois vasta, kun kinkku on vähän jäähtynyt.

Ota paistoliemi talteen. Hyödynnä se kastikkeessa tai muussa ruuanlaitossa myöhemmin. Jos et käytä lientä, kaada se pahvitölkkiin, jäähdytä ja teippaa kiinni. Rasvaisen liemen voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi, kun vie purkin Kinkkutemppu-logolla varustettuun kierrätysastiaan.

Jos paikkakunnallasi ei ole keräyspistettä, jäähtynyt liemi kuuluu bio- tai sekajätteeseen, ei viemäriin.

Lue myös: Luomukinkku kruunaa vastuullisen joulupöydän – ei sisällä lainkaan fosfaatteja tai arominvahventeita

Kommentoi Facebookissa