Juha Sipilä ja Petteri Orpo jatkavat puheenjohtajina – uusi kakkara ja Nato-kannanotto puhuttivat

Petteri Orpon ja Juha Sipilän puheenjohtajuudet eivät olleet vaarassa puoluekokouksissa.

Petteri Orpon ja Juha Sipilän puheenjohtajuudet eivät olleet vaarassa puoluekokouksissa. (Kuva AOP)

Pääministerin kakkara oli Luottamuksen apila, jossa oli teräsputkesta tehty varsi.

PUOLUEKOKOUKSET Tänä viikonvaihteena hallituspuolueista sekä kokoomus että keskusta pitävät omat puoluekokouksensa. Kokoomuslaiset kokoontuivat Turussa, puheenjohtajansa Petteri Orpon kotikentällä. Keskustalaiset pitävät oman kokouksensa Sotkamossa, ja Juha Sipilä muistuttikin puheessaan kaikista hyvistä teoista, joita hallitus on tehnyt Terrafamen eteen.

Petteri Orpo jatkaa puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden, hänelle ei ilmaantunut vastaehdokkaita. Pääministerin haastoi kotkalainen kaupunginvaltuutettu ja poliisi Vesa Levonen. Sipilä valittiin puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran vuonna 2012, nyt puoluekokous äänesti hänet jatkamaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle selvin luvuin.

Äänestyksessä Vesa Levonen sai 19 ääntä Juha Sipilä 2053 ääntä, hylättyjä ääniä oli 20. Kolmeksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen, Katri Kulmuni ja Juha Rehula. Kokoomus valitsee omat varapuheenjohtajansa sunnuntaina.

Väriä keskustalaisten päivään toi Sipilä esittelemällä uuden kakkaransa, jota hän kutsui nimellä Luottamuksen apila. Sipilä kertoi apilan lehtien olevan osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys sekä vastuunkanto.

– Luottamuksen apilassa on vahva luottamuksen varsi, 18 millin teräsputkesta tehty, ja siinä on neljä apilanlehteä niin kuin kepulaisessa apilassa on.

Petteri Orpon linjapuheesta esiin nousi kokoomuksen kanta Suomen liittymisestä lähivuosina Natoon.

– Kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Jäsenyydellä olisi ennaltaehkäisevä, Suomen turvallisuutta parantava vaikutus ja se vahvistaisi Suomen kansainvälistä asemaa, Orpo sanoi.

Kokoomuksen kanta ei sinänsä ole muuttunut kahden vuoden takaisesta puoluekokouksesta. Lehdistötilaisuudessa Orpo tarkensi, että jos Ruotsi hakisi jäsenyyttä, meidän olisi hankala jäädä yksin.

Kokoomustaustainen presidentti Sauli Niinistö puolestaan totesi vain muutama päivä sitten Financial Timesille, että suomalaiset eivät kannata Nato-jäsenyyttä, ja hän on suomalainen.

Lue myös: Presidentti Niinistö tapasi Venäjän ja Yhdysvaltojen asevoimien komentajat – ”Vuoropuhelu toimii”

Kommentoi Facebookissa