Paratiisin papereista löytyvä kumppani mukana – Terrafame viimeisteli 200 miljoonan dollarin rahoituksen

Terrafamen tavoitteena on käynnistää kapasiteetiltaan vuodessa noin 150 000 tonnia nikkelisulfaattia ja noin 5 000 tonnia kobolttisulfaattia tuottava tehdas vuonna 2020.

Terrafamen tavoitteena on käynnistää kapasiteetiltaan vuodessa noin 150 000 tonnia nikkelisulfaattia ja noin 5 000 tonnia kobolttisulfaattia tuottava tehdas vuonna 2020. (Kuva Terrafame)

Terrafame Oy suunnittelee akkujen valmistuksessa käytettävien nikkeli- ja kobolttikemikaalien tuotantoa.

TERRAFAME Monimetalliyhtiö Terrafame Oy suunnittelee investointia akuissa hyödynnettävien nikkeli- ja kobolttikemikaalien tuottamiseksi. Investointisuunnitelman taustalla on sähköajoneuvoissa käytettävien akkujen nopeasti kasvava kysyntä.

Nykyään alle kaksi prosenttia uusista autoista maailmanlaajuisesti on sähkö- tai hybridiajoneuvoja, mutta tällaisten autojen markkinaosuus kasvaa nopeasti. Arvioiden mukaan jo vuoteen 2030 mennessä noin 25 prosenttia uusista autoista olisi sähkö- tai hybridiajoneuvoja. Lisäksi nikkelin osuus akuissa kasvaa huomattavasti. Tämä kehitys nostaa nikkelin vuosikysyntää 400 000 tonnilla vuodesta 2030 alkaen.

– Nikkelin ja koboltin saatavuus on kriittistä sähköajoneuvojen markkinakehitykselle. Näiden metallien tuottajana Terrafame haluaa olla kehityksen kärjessä toimittamalla akkuvalmistajille korkealaatuisia kemikaaleja, joita voidaan hyödyntää juuri tässä loppukäyttösegmentissä, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Akkukemikaalien tuotantoa koskevan teknis-taloudellisen selvityksen jälkeen Terrafame on valmistelemassa yksityiskohtaista investointisuunnitelmaa, jolla tähdätään investointipäätöksen tekemiseen vuoden 2018 alkupuolella. Tavoitteena on käynnistää kapasiteetiltaan vuodessa noin 150 000 tonnia nikkelisulfaattia ja noin 5 000 tonnia kobolttisulfaattia tuottava tehdas vuonna 2020.

Terrafamesta tulisi näin yksi maailman merkittävimmistä nikkelisulfaatin tuottajista. Investoinnin tueksi yhtiö on jo viimeistellyt Galena Asset Management S.A.:n ja Trafigura Group Ltd.:n sekä Sampo Oyj:n kanssa yksityisrahoitteisen sopimuksen, jonka arvo on 200 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

– Seuraavaksi tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme alhaisen hiilijalanjäljen akkukemikaaleja, jotka perustuvat bioliuotusteknologiaan. Haluamme rakentaa akkuvalmistajille lyhimmän mahdollisen ja samalla kestävän toimitusketjun yhteistyössä Trafiguran globaalin markkinointiorganisaation kanssa, kommentoi Terrafamen kaupallinen johtaja Janne Palosaari.

Terrafamen kansainvälinen kumppani ja osaomistaja Trafigura on sijoittanut raaka-ainetuotantoihin miljardeja eri maissa, mutta myös kulkenut ympäristöskandaalista toiseen, kuten Päivän Lehti kirjoitti tässä.

Ylen paljastamista Paratiisin papereista lisäksi ilmenee, että Trafigura on perustanut veroparatiisiyhtiöitä Angolan vaikutusvaltaisimpiin miehiin kuuluvalle kenraali Leopoldino Fragoso do Nascimentolle. Kenraali omistaa veroparatiisiyhtiöiden kautta osuuksia Angolan öljybisneksestä. Trafiguraa on epäilty korruptiosta Angolan toiminnoissaan. Trafiguran johtajat ovat myös mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä.

Tällä hetkellä Terrafame tuottaa nikkeliä, kobolttia ja sinkkiä Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan sekä kaupallistaa parhaillaan kuparin tuotantoa. Lokakuun lopussa yhtiö haki valtioneuvostolta lupaa uraanin talteenottoon. Mikäli valtioneuvosto päättää myöntää luvan, talteenotto voisi alkaa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Terrafame Group omistaa 84,2 prosenttia Terrafame Oy:stä. Terrafame Group on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, jonka vastuulla on hallita valtion omistusta ja käyttää omistajavaltaa Terrafamessa.

Kommentoi Facebookissa