Jukka Jalonen itsevarmana olympiafinaaliin – ”Venäjä ehkä pelkää”

Jukka Jalonen toimii Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana (Kuva: Jääkiekkoliitto)

Jukka Jalonen toimii Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Suomi on ollut Venäjälle viime vuosina todella inhottava vastustaja. Olympiafinaalissa Venäjällä riittääkin paineita.

JÄÄKIEKKO Leijonat treenasi lauantaina Pekingissä sunnuntain olympiafinaalia varten, jossa vastaan tulee Venäjä. Päävalmentaja Jukka Jalosen mukaan tunnelma joukkueessa on iloinen. Haasteeseen ollaan valmiita.

– Hyvältä vaikutti. Rento ja letkeä meininki, Jalonen tiivisti.

Venäjä selvitti tiensä finaaliin voitettuaan välierässä Ruotsin voittolaukauskisan päätteeksi. Finaalistakin on luvassa tiukka taisto. Suomi ja Venäjä tuntevat toisensa läpikotaisin.

– Kova joukkue. Kova kamppailemaan. Taitavia pelaajia. Heitä vastaan monta kertaa vuodessa pelataan ja tunnetaan heidät hyvin. Pitää pystyä pelaamaan turnauksen paras peli, jos haluaa voittaa, arvioi Jalonen Venäjän joukkueesta.

Venäjän ja Ruotsin välisen välieräottelun tilanne oli jatkoajan jälkeen 1-1. Jalosen mukaan pelin anti vastasi odotuksia.

– Ei siellä yllättävää ollut. Maalipaikkoja ei ollut juuri ollenkaan, kuten näissä peleissä ei tuppaa olemaankaan. Joku luulee, että pienessä kaukalossa tulee paljon enemmän paikkoja, mutta niitähän tulee paljon vähemmän, koska helpompi on rikkoa kuin rakentaa. Kun joukkue puolustaa isolla sydämellä, ei tontteja hirveästi tule.

Suomi voitti välierässään Slovakian 2-0. Siinä ottelussa Leijonien hyökkäyspeli jäi yllättävän vähäiseksi. Jalonen ei siitä ole huolissaan.

– Meillä on ollut enemmän paikkoja kuin vastustajalla koko turnauksen ajan. Viisi peliä on voitettu. Ei meillä hirveetä akilleenkantapäätä ole vielä ollut. Kymmenen niitä keskimäärin tulee, jos pelaa hyvin, ja vastustajalle viisi, jos pelaa todella hyvin. Jos haluaa voittaa, ei vastustajalle voi hirveästi paikkoja antaa.

Jalosella on useita voittoja Venäjästä päävalmentajana arvoturnausten kovista otteluista. Merkittävimmäksi voitokseen hän arvioi vuoden 2019 MM-kisojen välierän, jolloin Marko ”Mörkö” Anttilan maali masensi itänaapurin NHL-tähdet.

– Varmaan kovin joukkue oli se 2019 välierä, kun voitettiin Venäjä silloin. Niillä oli NHL-joukkue ja meillä eurooppalaisjoukkue. Se oli varmaan se kovin juttu, mitä tehtiin. Peli oli ihan tasainen, eikä voitettu tsägällä.

Venäjä on hävinnyt Suomelle useasti arvoturnausten tärkeitä otteluita. Jalosen mukaan syynä on Suomen pelko.

– Venäjä ehkä vähän pelkää meitä. Ne arvostaa ja kunnioittaa meitä. Sitten on vielä se pikkuhäpeä. Niitä on muutama sata miljoonaa ja meitä viisi miljoonaa. Jos meille häviää, se niitä hävettää. Sitten kun ne häviää, niin joku saa kenkää.

Venäjän mediassa kirjoitettiin, että Venäjän ja Ruotsin ottelu olisi ollut ”moraalinen loppuottelu”. Jalosta moinen kirjoittelu naurattaa.

– Silloinhan mitalit on jaettu. Ei tarvitse pelatakaan enää. Ehkä kannattaa katsoa huominen peli tai kysyä, milloin he ovat viimeksi voittaneet meidät tiukassa paikassa. Mun aikana 2012.

Tuomarilinja on puhuttanut Venäjän otteluissa vuodesta toiseen. On ollut keskustelua, että tuomarit suosivat Venäjää.
Jalonen ei moisia uhkakuvia pelkää.

– Ei tässä ole pelkoa mistään. Toivotaan, että pelko on enemmänkin heidän puserossaan. Fokus vaan siihen omaan tekemiseen ja annetaan itsellemme mahdollisuus voittaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjä valmiina kaatamaan Leijonat olympiafinaalissa – ”Suomella on hyvä joukkue”

Kommentoi Facebookissa