Jukka Jalonen puolusteli ratkaisujaan – ”Joukkue löi kaiken likoon”

Jukka Jalonen toimii Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajana 2023 MM-kisoissa. (Kuva Matti Nenonen/ Jääkiekkoliitto)

Jukka Jalonen korosti yleisön ja median kriittisen palautteen kuuluvan hänen ammattiinsa.

JÄÄKIEKKO Jukka Jalosen menestysputki Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana päättyi ainakin tilapäisesti, kun MM-kisoissa Tampereella Leijonille tuli noutaja jo puolivälierävaiheessa. Kanada voitti suomalaiset maalein 4-1.

Huonoa peliä Suomi ei pelannut, mutta maalithan yhä ratkaisevat jääkiekossa.

– Tehokkaampi joukkue voitti. Kyllä me tänään pelattiin hyvä peli monessa suhteessa. Luotiin aika paljon enemmän paikkoja kuin vastustaja, mutta Kanada on erinomainen joukkue ja kaikki tietää, kuinka hyvin maaleja he pystyvät parhaimmillaan tekemään, Jalonen totesi.

– Ei mahda mitään. Ei voi tänään ketään moittia. Tänään tultiin peliin erittäin hyvin ja pidettiin kiekkoa varmaan 65 prosenttia pelin aikana. Oltiin aktiivisia. Mutta kun et saa kiekkoa sisään, niin usein käy näin, niin kuin tänään kävi, hän jatkoi.

Leijonilla riitti maalipaikkoja varsinkin toisessa erässä. Välillä purjeissakin ollut Kanada viimeisteli itse kuitenkin kliinisesti.

– Kolmas maali kolmannen erän alkupuolella oli vähän niitti meille. Siihen asti pelattiin selkeästi semmoista peliä kuin haluttiin, vaikka maalit puuttuivat, totesi Jalonen.

Jalonen teki selväksi, että maalinteko oli suurin murhe, mutta hän piti joukkueensa turnausta nousujohteisena.

– Kyllä meillä parani koko ajan se yritys tehdä maaleja. Siellä oli miestä maalilla tänäänkin. Ei mennyt sisään. Mentiin koko turnauksen ajan eteenpäin, mutta sitten kun on se nolla taululla, niin pikkuisen puuttuu siitä pelaamisesta.

Jalonen korosti, ettei pelaajien maalintekotaidoista homma ollut suinkaan kiinni.

– Kyllä meillä oli ihan tarpeeksi hyviä maalintekijöitä tässä tapahtumassa mukana. Olisi voinut enemmän maaleja tehdä, mutta ei vaan tehty. Yleensä noista maalipaikkamääristä, joita oli tänäänkin, olisi kolme maalia tehty. Ei voi mitään.

Ketjukoostumukset tietenkin herättivät keskustelua. NHL:ssä tällä kaudella 62 maalia tehneen Mikko Rantasen peluutusta Teemu Hartikaisen ja Sakari Mannisen rinnalla kritisoitiin.

Rantasta vaadittiin sosiaalisessa mediassa Kaapo Kakon rinnalle. Jalosella oli perustelut, miksi Kakon ketjua ei rikottu ennen finaaliottelua.

– Kun tehtiin muutos, että Kasperi Kapanen tuli Antti Suomelan ja Kaapo Kakon rinnalle, oli se meidän paras ketju. Tänään toisessa erässä oli 6-0 -maalipaikat heille. Ei ollut helppoa rikkoa sitä ketjua, kun oli ollut meidän paras ketju.

– Kyllä me luotettiin Mannisen ketjuun. Se oli meidän paras ketju siihen saakka, kunnes tuli muutos tuohon toiseen ketjuun. Ei ihan vaan tehokkuutta löytynyt. Tontteja oli kyllä ihan riittävästi. Oliko laukauksen laatu vai maskipelaaminen? Kaikessa olisi varmaankin parantamisen varaa ollut, hän jatkoi.

Emil Larmi päästi Kanadan avausmaalin helposti. Jalonen ei katunut maalivahtivalintojaan.

– En tekisi toisin. Olisi ihan sama maalivahtivalinta.

Puolivälierässä Kanadan parhaaksi pelaajaksi valittiin maalivahti Samuel Montembeault, jolle Jalonen antoi arvoisensa tunnustuksen.

– Oli erinomainen tänään. Se täytyy myöntää. Sitä voittaminen tässä lajissa vaatii myös. Maalinteko ja maalivahtipeli. Kyllä meillä niissä turnauksissa, jotka ollaan voitettu, ollut veskareiden torjuntaprossat siellä 94-95:ssä.

Jalonen arvioi Leijonien pelanneen Kanada-ottelussa turnauksen parhaan pelinsä.

– Kyllä varmaan oli omalla tavallaan paras peli. Ruotsi-peli oli hyvä myös, mutta Ruotsi pelasi erilaista lätkää kuin Kanada. Ei ole jossiteltavaa. Muutama virhe tuli tässä pelissä, joista rankaistiin, mikä on aika epätavallista meille.

Jalonen on välillä suhtautunut mediaan ja kritiikkiin ärhäkkäästi. Nyt hän korosti, että kriittinen palaute yleisöltä ja medialta kuuluu kuvioon ja hän ottaa sen reilusti vastaan.

– Se kuuluu tähän ammattiin, että fanit vähän ottaa kantaa ja mediakin joskus. Kun tietää tehneensä asiat pelaajien ja johtoryhmän kanssa niin hyvin kuin pystyy, niin ei se sillä lailla harmita. Joukkue löi kaiken likoon ja oli erittäin hyvä henki.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Marko Anttila jätti tunteikkaat jäähyväiset – ”Kyllä siinä tuli kyyneleet”

Kommentoi Facebookissa