Jukka Jalosen ajatus muita edellä – jälleen MM-kisojen selkeä ykkönen

Päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannyt Leijonia useissa arvokisoissa.

Päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannyt Leijonia useissa arvokisoissa. (Kuva AOP)

Jukka Jalonen suunnitelma MM-kisoissa toi kultaa ja hopeaa, vaikka Leijonien pelaajamateriaali ei yksilötaitojen osalta turnausten parasta luokkaa ollutkaan.

JÄÄKIEKKO Kanada voitti jääkiekon MM-kultaa, mutta toiseksi tuli jääkiekon pieni sisukas suurvalta Suomi. MM-finaalissa Kanadalla oli tuuriakin mukana, kun ratkaisua haettiin jatkoajalla kolmella kolmea vastaan.

Kanadalla oli MM-kisoissa jalkeilla heikoin joukkueensa yhteen sukupolveen. Silti se oli liikkeellä pelaajamateriaalilla, jolla mikä tahansa muu tulos kuin maailmanmestaruus olisi ollut pettymys.

Kanada oli vähällä jäädä alkusarjaan. Jos Kazakstan ei olisi hävinnyt Norjalle, eikä Saksa olisi voittanut Latviaa varsinaisella peliajalla, olisi Kanadan osalta turnaus ollut paketissa jo ennen puolivälierävaihetta.

Kanadan ongelmat johtuivat valmistautumisesta. Kanadan joukkue koottiin lentokentällä ja ennen turnausta joukkueella oli vain kolmet harjoitukset. Iso kaukalo vaati totuttelua ja eurooppalainen pelitapa toi Kanadan nuorille pelaajille omat yllätyksensä.

NHL:ssä rutinoituneet pelaajat kykenivät kairaamaan voitot puolivälierässä Venäjästä, välierässä Yhdysvalloista ja finaalissa Suomesta. Kanadalla oli enemmän yksilötaitoa kuin Suomella, mikä näkyi MM-finaalissa Kanadan ylivoimamaaleissa.

Mutta viidellä viittä vastaan pelatessa Kanadalla oli keskialueella Suomea vastaan isoja vaikeuksia. Leijonien kontrolloidut viivelähdöt olivat Kanadalle haastavia.

Suomi loi viidellä viittä vastaan pelatessa selvästi enemmän maalipaikkoja. Finaalin ensimmäisessä erässä kanadalaisten kasetti ei tahtonut kestää.

Jukka Jalonen valmensi yksilötaidoltaan huonompaa joukkuetta, mutta vei sillä Kanadan päävalmentajaa Gerard Gallantia taktisesti mennen tullen. MM-turnaus 2021 oli eräänlainen toisinto vuoden 2019 MM-kisoista, joissa Leijonat voitti kultaa.

Yksilötaidoltaan Suomi ei ollut paras joukkue 2019 ja 2021, mutta viisikkopelissään suorastaan ylivertainen. Kun NHL:n huippupelaajia ei MM-kisoihin ollut saatavilla, lähti Jalosen valmennustiimi turnaukseen niillä realistisilla aseillaan, joilla menestystä olisi mahdollista saavuttaa. Tiivis viisikko ja puolustuspeli, kiekonhallinta sekä lyhyet vaihdot veivät kummassakin turnauksessa joukkueen hyvin pitkälle.

SM-liigan finalistijoukkueista Lukosta ja TPS:stä Jalonen ei tarvinnut ryhmäänsä pelaajia 2021, kuten ei tarvinnut 2019 silloisesta Suomen mestarista HPK:sta. Jalosen konseptiin näiden joukkueiden pelaajat eivät olisi tuoneet mitään lisää. Tärkeintä oli valita pelaajia, joiden avulla pelitapaa olisi mahdollisimman hyvä toteuttaa.

Jalosen menestysjoukkueen hyökkääjistä esimerkiksi Niko Ojamäki, Jere Innala, Hannes Björninen, Mikael Ruohomaa tai Teemu Turunen tuskin pärjäisivät NHL:ssä. MM-kisajoukkueessa kyse on kuitenkin lyhyestä projektista ja Jalosen Leijona-ryhmän konseptiin kaikki sopivat hyvin.

Leijonien aseena oli myös tasainen viisikkopeluutus. Toisin kuin muiden huippumaiden joukkueissa, saivat kaikki neljä kenttää Leijonissa tasaisesti peliaikaa ja energiaa säästyi tärkeitä pelejä varten. Yksilötaidon puutteita pystytään siten kompensoimaan, kun pelaajien perustaidot ovat riittävällä tasolla oman pelisuunnitelman toteuttamiseen.

Jalonen tietää, että NHL:ssä pelaavat maailman parhaat pelaajat, ja että pelipaikkaa NHL-joukkueessa on hyvin vaikea saavuttaa. Siksi Jalonen kelpuutti ryhmäänsä kaikki saatavilla olleet NHL-vahvistukset. 2019 mukana olivat Henri Jokiharju sekä Juho Lammikko ja 2021 Olli Määttä sekä Arttu Ruotsalainen.

Los Angeles Kingsissa heikon kauden pelanneen Määtän valitsemista MM-kisoihin kritisoitiin, mutta hän esitti Leijonissa väkevää peliä ja oli selkeästi Suomen joukkueen eliittiä. Ruotsalaisella oli puolustussuunnassa välillä ongelmia, mutta kiistatta hän oli turnauksessa Suomen parhaita hyökkääjiä.

Nuori superlupaus Anton Lundell ei onnistunut MM-finaalissa, mutta oli turnauksen muissa otteluissa värkkäämässä Suomelle useita maaleja. 19-vuotiaana Lundell ei ole hyökkääjänä vielä lähelläkään todellista potentiaaliaan, mutta hänen yksilötaitonsa riitti jo nyt Suomen joukkueen parhaimmistoon.

Maalivahtipeliä pidettiin ennen MM-turnausta Suomen ongelmana 2019 sekä 2021. Kevin Lankinen hoiti hommansa 2019 kuitenkin kultamitalien arvoisesti ja Jussi Olkinuorahan valittiin 2021 turnauksen tähdistökentälliseen.

Maalivahteja auttoi Suomen pelitavan onnistunut toteutus, joka jättää vastustajalle maalipaikat vähiin. Lankinen ja Olkinuora tekivät työnsä erinomaisesti, mutta korostivat haastatteluissa Leijonien puolustuspelin merkitystä.

Suomessa maalivahtivalmennus tuottaa yhä vahvaa massaa, vaikka kilpailuetu muihin suurmaihin on tasoittunut. NHL:ssä läpimurto on kiinni tuuristakin. Lankinen pelasi tällä kaudella Chicago Blackhawksissa ensimmäiset ottelunsa varsin lupaavin tuloksin ja varmasti Olkinuorallakin taidot riittäisivät NHL-joukkueeseen.

Leijonat aikoinaan viiteen arvokisamitaliin valmentanut Erkka Westerlund on useaan otteeseen korostanut, että jääkiekossa pärjää, jos oma ajatus on vastustajan ajatusta edellä. Jalonen totisesti todisti MM-kisoissa 2019 ja 2021, että hänellä ajatus oli muita edellä.

Jalonen on maajoukkueturnausten kaltaisissa lyhyissä projekteissa maailman ykkönen. Voi tietysti kysyä, mikä hänen tasonsa on seurajoukkuevalmentajana, jossa projektin luonne on erilainen? KHL:ssä hänen valmentamansa SKA Pietari ja Jokerit eivät 2010-luvulla ylittäneet odotuksia.

Huhut vievät Jalosta NHL:ään. Maajoukkuenäytöillään hän ansaitsisi siellä mahdollisuuden, mutta haaste on aivan erilainen. Jos Jalonen NHL:ään kelpaa, tuo se suomalaista jääkiekko-osaamista kohtaan uutta aivan huikeaa mielenkiintoa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Uusi lottoratkaisu koitui Leijonien tappioksi – ”Olisi pitänyt hoitaa varsinaisella peliajalla”

Kommentoi Facebookissa