Kalastusluvat ja pyydysten merkinnät kuntoon – niin valvoja ei yllätä

Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla lähes koko maassa.

Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla lähes koko maassa. (Kuva Fotolia)

Useammalla vavalla kalastukseen tarvitaan lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa.

KALASTUS Kesälomakausi käy kuumimmillaan ja mitä sen mukavampaa kuin rentoutua kalastuksen parissa. Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa kalastajia siitä, että kalastusluvat täytyy olla kunnossa ennen kuin suuntaa vesille. Kalastaessa pyydyksillä, kuten verkoilla, tulee ne merkitä riittävän näkyvästi.

Vesiliikennealueella pyydysmerkkinä on oltava 1,2 metriä vedenpinnan yläpuolelle ulottuva salko, jossa on kiinnitettynä 20 x 20 senttimetrin lippu. Pintaverkoissa – lähempänä pintaa kuin 1,5 metriä – on oltava tuplaliput. Muilla alueilla voi käyttää 15 senttimetriä vedenpinnan yläpuolelle ulottuvaa kohoa.

Pyydyksissä tulee olla kiinnitettynä merkkisalon tai kohon yhteyteen kalastajan yhteystiedot sekä kalastusoikeuden osittava merkki.

– Pyydysten merkitsemisessä on edelleen puutteita, sanoo Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta.

– Pyydysten merkintä on ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Huonosti näkyvä pyydys voi pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteen veneilijöille. Mikäli kalastuksenvalvoja kohtaa puutteellisesti merkityn pyydyksen, se voidaan takavarikoida.

Vesiliikennealueella yli 1,5 metrin syvyydessä oleva pyydys on merkittävä yhdellä lipulla.
Vesiliikennealueella yli 1,5 metrin syvyydessä oleva pyydys on merkittävä yhdellä lipulla. (Piirros Kalatalouden Keskusliitto)

Kalastusluvat kuntoon!

Kaikkien 18–64-vuotiaiden muuta kalastusta kuin pilkintää, mato-ongintaa tai silakan litkausta harjoittavien tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla lähes koko maassa. Useammalla vavalla kalastukseen, pyydyskalastukseen sekä ravustukseen tarvitaan lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa.

Kalastuslupa ja kalastonhoitomaksun kuitti tulee olla mukana kalastettaessa ja se pitää näyttää, jos kalastuksenvalvoja, poliisi, metsähallituksen erätarkastaja tai rajavartiolaitoksen tarkastaja sitä kysyy. Kalastusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna, osana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa ja Kalatalouden Keskusliiton ja sen jäsenjärjestöjen toteuttamaa kalastuksenvalvontakampanjaa.

  • Kalastonhoitomaksun voi hankkia osoitteesta Eräluvat.fi, Metsähallituksen palvelunumerosta 020 69 2424, Metsähallituksen luontokeskuksesta tai R-kioskilta

Kalastuslupa-artikkeli ei ole Päivän Lehden toimituksellista aineistoa vaan Kalatalouden Keskusliiton tuottamaa sisältöä

Kalatalouden Keskusliitto

Kalatalouden Keskusliitto on valtakunnallinen kaksikielinen kalatalouden kehittämis- ja edistämisjärjestö, joka yhteistyössä viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa edistää kaikkien kalastajaryhmien ja kuluttajien mahdollisuuksia saada korkealaatuista ja puhdasta kotimaista kalaa sekä kalastukseen liittyviä luontoelämyksiä.

Kommentoi Facebookissa