TAITOLUISTELU Vasta 15-vuotias taitoluistelija Kamila Valijeva on Pekingin olympiakisojen surullisin tapaus. Ei siksi, että hän jäi neljänneksi taitoluistelussa mokattuaan muutaman hyppynsä, vaan siksi, että hän on Venäjän säälittävän urheilujärjestelmän lapsiuhri.
Valijeva on taitoluistelun superlahjakkuus. Hän on todiste siitä, miten korkealla tasolla Venäjän taitoluisteluvalmennus on.
Neuvostoliitto oli taitoluistelun suurvalta. Vladimir Putinin valta on halunnut pitää taitoluistelun jääkiekon ohella Venäjän kansallisylpeytenä.
Venäjältä tulee valtavasti lahjakkaita taitoluistelijoita. Hinta on kuitenkin kova.
Valijeva antoi joulukuussa positiivisen dopingtestin. Siitä löytyi kolmea eri sydänlääkettä. Urheilun oikeusturvalautakunta CAS antoi hänen kuitenkin jatkaa kilpailemista Pekingin olympialaisissa.
Suomea Pekingin taitoluisteluissa edustava Jenni Saarinen oli Valijevan tapauksesta järkyttynyt.
– Surulliselta kuulostaa. Vähän pelottavaakin tavallaan on, että joutuu turvautumaan tuollaisiin. En osaa enempää sanoa. En tiedä faktoja taustalla, Saarinen totesi.
Saarinen arvostaa Valijevaa urheilijana.
– Valijeva on erittäin lahjakas luistelija. Näkyy siinä tekemisessä.
Saarisen valmentaja Minna Järvinen ei halunnut ottaa Valijevan tapaukseen kantaa.
– Tiedän siitä tasan verran, mitä mediassa siitä on kirjoitettu. Mitään faktoja meillä ei ole, niin en halua ottaa kantaa siihen sen enempää.
Valijevan urheilullisiin taitoihin Järvinen otti kantaa.
– Erittäin lahjakas ja erittäin hyvä, hän sanoi.
Naisten kilpailussa Valijeva oli lyhytohjelman jälkeen kärjessä. Vapaaohjelmassa hänen henkinen sietokykynsä petti, mikä johti kaatumisiin. Hän putosi lopputuloksissa neljänneksi.
Venäjä otti kaksoisvoiton. Kultaa saavutti Anna Shtsherbakova ja hopeaa Aleksandra Trusova. Heistä jälkimmäinen itki katkerasti pettymystään, koska olisi halunnut voittaa kultaa.
Mutta eniten itki Valijeva. Hänen ilmeensä vapaaohjelman epäonnistumisen jälkeen oli lohdutonta katseltavaa.
Valijeva selitteli ottaneensa vahingossa isoisänsä sydänlääkettä. Se on yhtä uskottava selitys kuin Stig Wetzellin banaaninkuoret tai Martti Vainion talonmiehen väärä piikki.
Valijeva, joka on siis 15-vuotias, tuskin itse osaa hallita urheiluun liittyvien ”ravinteiden” käyttöään. Vastuu on valmennuksella, joka Venäjällä selkeästi ottaa kaikki keinot käyttöönsä.
Venäjä kilpailee Pekingissä ilman kansallistunnuksiaan ja kolmansissa perättäisissä olympialaisissaan. Syynä on maan valtiojohtoinen doping-ohjelma, josta löytyi kiistattomia todisteita.
Taitoluistelu on taitolaji, jossa piristeillä on vähemmän merkitystä. Mutta nähtävästi Venäjällä halutaan varmistaa menestys kaikin keinoin. Uhriksi joutuu 15-vuotias lapsikin.
Valijeva muserrettiin olympialaisissa henkisesti. Hänelle epäonnistuminen olympialaisissa dopingskandaalin tuottamien henkisten paineiden seurauksena voi jättää elinikäiset arvet. Tästä vastuu on hänen valmennustiimillään sekä Venäjän sairaalla urheilujärjestelmällä.
Teksti Otto Palojärvi, Peking
Lue myös: Jenni Saarisen vaikea kisa päättyi Pekingissä – ”Tosi helpottunut olo”
Kommentoi Facebookissa