JÄÄKIEKKO Naisleijonat pelasi viime viikolla kolme harjoitusottelua Kanadaa vastaan. Kyyti oli kylmää Kanadan voitettua kaikki nämä pelit.
Torstaina Helsingissä Kanada voitti matkaväsymyksestään huolimatta 4-2. Se ottelu oli näistä kolmesta kamppailusta tasaisin.
Lauantaina Turussa suomalaiset saivatkin sitten kunnolla turpaansa. Peli päättyi Kanadan 8-0 -voittoon.
Sunnuntaina Turussa pelatussa ottelussa Kanada oli vahvempi maalein 5-1. Suomi oli pelissä paremmin mukana, kun ottelun voittaja oli käytännössä ratkennut.
– Tänäänkin oli ihan hyviä hetkiä, mutta ei pystytty pelaamaan ehjästi koko peliä. Ehkä tässä kolmannessa pelissä pääsin pelaamaan enemmän sitä omaa peliä, olemaan kiekossa ja haastamaan jalalla. Toisaalta kamppailuissa pitää olla vielä vahvempi, kommentoi hyökkääjä Elisa Holopainen Leijonat.fi -sivuston mukaan.
Holopainen katsoi, ettei Naisleijonat päässyt parhaalle tasolleen.
– Kyllähän se oli kiva päästä pelaamaan hallitsevaa maailmanmestaria vastaan, mutta ei ehkä pystytty pelaamaan sitä meidän parasta peliä.
MM-kisoissa elokuussa Calgaryssa Suomi kykeni antamaan Kanadalle tasaisempaa vastusta. Ja keväällä 2019 Suomihan kykeni voittamaan Kanadan välieräottelussa.
Nyt tasoero on noussut valtavan suureksi. Sille on tietysti loogisia selityksiä.
Kanadan naisten jääkiekkomaajoukkue saa olympiakaudelle enemmän taloudellista tukea. Kanada onkin leireillyt yhdessä elokuusta lähtien ja toimii ammattilaisjoukkueen tavoin. Tämä ei voi olla näkymättä tulostasossa.
Kanada voi valita pelaajansa huomattavasti laajemmasta materiaalista kuin Suomi. Suomen pelaajista todennäköisesti vain muutama mahtuisi Kanadan maajoukkueeseen.
Tasoero on Kanadan ja Suomen välillä tällä hetkellä yhtä suuri kuin Neuvostoliiton ja Suomen miesten joukkueiden välillä 1970- ja 80-luvuilla. Silloin Neuvostoliitto saattoi hävitä Suomelle vain vahingossa.
Sosiaalisessa mediassa on tietysti otettu esiin Noora Räty -kortti. Spekuloidaan, että maalivahti Noora Rädyn ja päävalmentaja Pasi Mustosen erimielisyydet olisivat vaikuttaneet Naisleijonien joukkuehenkeen.
Tällä tuskin on mitään olennaista merkitystä. Selitys löytyy valtavista tasoeroista.
Pekingin olympialaisiin on aikaa vajaat kaksi kuukautta. Olisi merkittävä yllätys, jos Suomi pystyisi finaaliin niissä kekkereissä etenemään. Yhdysvallat ja Kanada panostavat olympiakaudella naisten jääkiekkoon huomattavasti enemmän kuin muina kausina.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Ruotsi pilasi Leijonien isänpäiväjuhlat
Kommentoi Facebookissa