Kani Koipeliini loikkii kesällä Savonlinnan Oopperajuhlilla

Kokenut huippusolisti Anu Hostikka on satuoopperan nimiroolissa. (Kuva Tero Vihavainen)

Kirsi Kunnaksen tekstiin perustuva lastenooppera on Anna Noran säveltämä.

OOPPERA Heinäkuun lopussa 2017 Savonlinnan oopperajuhlissa esitetään Kirsi Kunnaksen kirjaan Kani Koipeliinin kuperkeikat perustuvaa ja KLAPS klassista lapsille ry:n tuottamaa satuoopperaa Savonlinnasalissa. Teoksen ohjaa Juulia Tapola.

Luvassa on energinen ja värikylläinen kokonaisuus, jossa musiikki, vauhdikas toiminta ja Eija Mizohatan luomat värikkäät lavasteet kannattelevat Kirsi Kunnaksen hykerryttäviä riimejä. Värikylläinen satumusiikki etenee klarinetin ja pianon säestyksellä ja tekstin selkeys on ollut siinä keskeinen lähtökohta.

Palkittu runosatuklassikko

Tapola vakuuttaa, että yli kolmevuotiaalle yleisölle suunnatusta satuoopperasta nauttivat myös kouluikäiset ja aikuiset – toki ikäkautensa mukaan vähän eri asioihin keskittyen.

– Kani Koipeliinin kuperkeikat on hullunhauska ja ajaton kasvutarina kaikenikäisille. Taikurin hatusta vahingossa väärään satuun päätynyt kani pystyy rohkeudellaan ja kekseliäisyydellään osoittamaan, että pienikin voi olla arvokas, tärkeä ja vahva.

Kirsi Kunnaksen runosatuklassikko Kani Koipeliinin kuperkeikat toi ilmestyttyään kirjailijalle Kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 1979. Sen monitasoinen leikillinen juoni puhuttelee sekä aikuista että lasta. Ytimenä on sanoma vapauden ja omaehtoisuuden puolesta.

Kani Koipeliinin kuperkeikat tarjoaa monelle ensimmäisen kohtaamisen oopperan kanssa. (Kuva Tatu Vihavainen)
Kani Koipeliinin kuperkeikat tarjoaa monelle ensimmäisen kohtaamisen oopperan kanssa. (Kuva Tero Vihavainen)

Oopperan eri hahmoja esittävät kokeneet huippusolistit: Kani Koipeliinia Anu Hostikka, pelottavuuttaan uhoavaa sutta Juha Hostikka, viekasta kettua Jeni Packalén, avuliasta taikuria, joka vahingossa muuttuu kissaksi Riku Pelo sekä auttavaista tuulta Jouni Bäckström.

Lapsetkin oopperan taikapiiriin

Tapola muistuttaa, että lapsiyleisöä ei voi aliarvioida eikä sille voi tarjota puolivillaista esitystä. Kaiken pitää olla aitoa, totta ja uskottavaa.

– Isolle osalle yleisöämme klassisella tekniikalla laulettu Kani Koipeliinin kuperkeikat tarjoaa ensimmäisen kohtaamisen oopperan ja sadun taikapiirin kanssa. Esitys etenee energisesti, sillä lasten kanssa ei voi löysäillä. Pieniä suvantopaikkoja hekin toki sallivat, kun tarina hetken hengähtää.

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti pitää tärkeänä, että kaikki ikään katsomatta pääsevät mukaan oopperan taikapiiriin.

– Haluamme jatkossakin tarjota ohjelmaa lapsiyleisöllemme. Se on erityisen tärkeää näinä kulttuuriin ja koulutukseen kohdistuvien leikkausten aikoina.

– On fantastista katsoa, miten lapsiyleisö nauttii oopperasta kokonaisvaltaisen spontaanisti, ilman ennakkoluuloja ja turhaa analysointia. Siinä olisi aikuisillakin oppimista, Silvasti huomauttaa.

Koipeliini Savonlinnassa

Satuoopperalla on kolme esitystä Savonlinnasalissa: su 30.7. klo 15 ja klo 18 sekä ma 31.7. klo 15. Liput maksavat 27 €.

Lisätiedot www.oopperajuhlat.fi

Kommentoi Facebookissa