Kansallismuseon lisärakentaminen etenee – uudisosa sijoittuu pääosin maan alle

Kansallismuseon lisärakentamisesta valtaosa sijoittuu maan alle.

Kansallismuseon lisärakentamisesta valtaosa sijoittuu maan alle. (Havainnekuva JKMM Arkkitehdit)

Valtiovarainvaliokunta on tyytyväinen kolmen merkittävän kulttuurirakennushankkeen etenemiseen.

KANSALLISMUSEO Eduskunnan hyväksymä valtion talousarvio vuodelle 2021 tekee mahdolliseksi Kansallismuseon lisärakennushankkeen etenemisen. Suunnitelman mukaan Kansallismuseon historiallisen päärakennuksen, lisäosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus valmistuu alkuvuodesta 2026.

Vuonna 2019 käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien ehdotus, jonka hankesuunnittelu ja kaavoitus ovat jo pitkällä. Senaatti-kiinteistöt pyrkii nyt tekemään hankkeen noin 55 miljoonan euron investointipäätöksen loppukeväästä 2021. Pääosin maan alle sijoittuvan uudisosan rakennustyömaa käynnistyy arviolta syksyllä 2022.

Valtiovarainvaliokunta totesi mietinnössään eduskunnalle, että se on tyytyväinen kolmen valtakunnallisesti merkittävän kulttuurirakennushankkeen etenemiseen. Nämä hallitusohjelmassa mainitut hankkeet ovat Kansallismuseon lisärakentaminen, Kansallisteatterin peruskorjaus sekä saamelaismuseo Siidan perusparannus ja laajennus.

– Olemme Suomen kansallismuseossa tietysti hyvillä mielin tästä lausunnosta. Kansallisten kulttuuri-instituutioiden rooli kehittyvässä yhteiskunnassa nähdään tärkeänä, ja Kansallismuseon tehtävää ja edellytyksiä toimia kestävän kulttuurin rakentajana halutaan edistää, sanoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Helsingissä Mannerheimintien varrella sijaitseva Kansallismuseo on valmistunut vuonna 1910, ja avautui yleisölle epävarmoina murroksen aikoina vuonna 1916. Arkkitehtien Gesellius, Lindgren ja Saarinen suunnittelema rakennus tehtiin Suomelle kansallismuseoksi, joka rakennuksena ja museotyön puitteina tuki suomalaisuuden identiteettiä ja nuoren valtion kehittymistä.

– Myös saamelaismuseo Siidan saama tuki on meille ilon aihe, sillä olemme juuri vuonna 2021 palauttamassa Suomen kansallismuseosta 2000 esineen saamelaiskokoelman Siidalle. Nämä kaikki toimet mahdollistavat ja edistävät kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja käyttöä, sekä kulttuurista vuoropuhelua ja ymmärrystä.

Nyt toteutumassa oleva Kansallismuseon uudisosa tuo kokonaisuuteen kansainvälisen tason näyttelytilaa, mahdollistaa rakennuskokonaisuuden saavutettavuuden ja käytön laajemmille yleisöille ja tekee myös Kansallismuseon pihapuistosta aktiivisen kaupunkipuiston Helsingin ydinkeskustassa.

Lue myös: Elokuvasäätiöltä liki 6,4 miljoonaa euroa tukea – lähes puolet päätöksistä oli myönteisiä

Kommentoi Facebookissa