Kansanedustajien vaihtoviikot – Stubb lähtee Luxemburgiin, Mäntylä Strasbourgiin, Kike loikkasi takaisin

Entinen pääministeri ja puoluejohtaja Alexander Stubb lähtee Luxemburgiin pankkiiriksi.

Entinen pääministeri ja puoluejohtaja Alexander Stubb lähtee Luxemburgiin pankkiiriksi. (Kuva AOP)

Kike Elomaan isä loikki aikoinaan muutamankin kerran eduskuntaryhmien välillä.

EDUSKUNTA Eduskunta on myöntänyt kokoomuksen kansanedustaja Alexander Stubbille vapautuksen kansanedustajan tehtävästä 30. heinäkuuta alkaen.

Alexander Stubb on siirtymässä eduskunnasta Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävään. Hän korvaa Jan Vapaavuoren, joka valittiin Helsingin pormestariksi. Aikaisemmin tässä kuussa eduskunta hyväksyi vapautuksen edustajantoimesta SDP:n Nasima Razmyarille, joka nimitettiin Helsingin kaupungin apulaispormestariksi.

Nasima Razmyarin tilalle kansanedustajaksi nousi Pilvi Torsti. Stubbin tilalle eduskuntaan nousee varasijalta puolestaan kauppatieteiden maisteri Pia Kauma. Espoolainen kaupunginvaltuutettu oli kansanedustajana vuosina 2011–2015.

Tämän lisäksi kansanedustaja Hanna Mäntylä, entinen sosiaali- ja terveysministeri, on siirtymässä asiantuntijaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön Strasbourgiin. Tehtävän vastaanottamisen edellytyksenä on, että eduskunta myöntää Mäntylälle vapautuksen edustajantoimesta, mutta hän ei ole vielä jättänyt vapautusanomusta.

Entinen perussuomalainen ja nykyisin Sininen tulevaisuus -ryhmään kuuluva Mäntylä valittiin eduskuntaan Lapin vaalipiiristä. Hänen jälkeensä varasijalta kansanedustajaksi nousisi perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Matti Torvinen. Torvinen lasketaan myös niin sanotuksi soinilaiseksi, joten eduskunnan voimasuhteet eivät muuttuisi.

Kansanedustaja Kike Elomaa puolestaan loikkasi tänään takaisin perussuomalaisiin oltuaan puolitoista viikkoa puolueesta irtaantuneessa Sininen tulevaisuus -ryhmässä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho väläytteli, että takaisin tulijoita saattaisi olla enemmänkin.

MTV huomasi, että lokalahtelaisen Elomaan suvussa on aikaisemminkin vaihdettu puoluetta. Kiken isä, kansanedustajana vuosina 1972–1975 toiminut Arvo Sainio kuului alun perin SMP:n ryhmään, mutta loikkasi sieltä irtautuneeseen Suomen kansan yhtenäisyyden puolueen SKYP:n riveihn.

Eikä tässä vielä kaikki. Sainio palasi takaisin SMP:n kansanedustajaksi – vain loikatakseen uudelleen vielä kerran SKYP:n joukkoihin.

Kommentoi Facebookissa