TALOUS Päivän Lehti kertoi jo tammikuussa terveysjättien jakavan sote-uudistuksen tullessa Suomen terveysmarkkinat. Suomeen on jo muodostunut suuria terveyspalveluyhtiöiden kokonaisuuksia kuten Pihlajalinna, Attendo, Mehiläinen sekä Terveystalo. Terveysjätit ostavat tällä hetkellä pienempiä terveyspalveluyhtiöitä kovaa vauhtia.
Yksityisille palveluntarjoajille on arvioitu avautuvan mammuttimaiset, peräti 17,2 miljardin euron suuruiset terveyspalveluiden markkinat. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.
Toukokuun lopussa Attendo Ab pääsi sopimukseen hoivapalveluyhtiö Mikevan ostamisesta. Yritysosto vahvisti Attendon tarjontaa mielenterveyskuntoutujien ja vammaisten asumispalvelujen saralla, myyntihinta oli 150 miljoonaa euroa. Päivän Lehden artikkelin asiasta löydät tästä.
Terveystalo ja Diacor fuusioituvat
Marraskuussa 2016 Terveystalo fuusioitui Helsingin Diakonissalaitoksen omistaman Diacorin kanssa, mikä synnytti pääkaupunkiseudulle entistä suuremman yksikön. Peli kävi kuumana, Pihlajalinna lupasi vastata fuusioon omilla yritysostoillaan. Joulukuussa Terveystalon kaupan kohteena oli Porin Lääkäritalo.
Terveystalon ja Diacorin yhdistyminen on ollut Terveystalon historian suurin yrityskauppa. Kahden suuren yhtiön yhdistäminen on edellyttänyt myös työtehtävien, työntekopaikkojen ja roolien uudelleen määrittelyitä sekä toimintojen ja yksiköiden yhdistymisiä.
Terveystalossa ja Diacorissa toukokuun alussa aloitetut toimintojen yhdistämiseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut on nyt saatu päätökseen. Työnantajan arvio neuvotteluiden käynnistyessä oli yhteensä enimmillään noin 137 henkilötyövuoden vähentymä.
Osa henkilöstöstä on pystytty sijoittamaan muihin tehtäviin ja osa ihmisistä jäi eläkkeelle. Yt-neuvotteluissa päädyttiin lopulta 98 henkilön työsuhteen päättymiseen. Kaikki lääkärit ovat kuitenkin olleet neuvotteluiden ulkopuolella.
Värikäs yrityskauppahistoria
Terveystalon yrityshistoria on ollut värikäs. Vuonna 2013 Terveystalon omistanut brittiläinen pääomasijoittaja Bridgepoint myi yhtiön ruotsalaisen Wallenberg-suvun EQT-pääomasijoitusyhtiölle. Molemmat yhtiöt toimivat Luxemburgin kautta.
Uusi omistaja säilytti Bridgepointilta saadut hallinnointiyhtiöt sekä perusti useita uusia holding-yhtiöitä, sijoittajia edustava EQT VI-rahasto on rekisteröity Guernseyn verokeitaaseen, Englannin kanaaliin Jerseyn kupeeseen.
Nykyisin Terveystalo ilmoittaa, että ”Terveystalo-konserni tai sen tytäryhtiöt eivät ole maksaneet voittoja, osinkoja, korkoja tai konserniavustuksia ulkomaille, ja Terveystalo maksaa kaikki veronsa Suomeen”.
Terveystalon liikevaihto vuonna 2016 oli 473 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli peräti 150 miljoonaa euroa vähemmän. Yhtiö kertoo maksavansa yli 14,5 miljoonaa euroa veroja – joista suurin osa on kuitenkin arvonlisäveroa. Edellä mainittuun summaan sisältyvän Suomen yhteisöveron määrän se jättää kertomatta.
Kommentoi Facebookissa