Karmea suomalaispettymys viestissä – Ristomatti Hakola hyytyi täysin

Ristomatti Hakola koki kovia valmistautuessaan olympialaisiin. (Kuva Olympiakomitea)

Venäjä voitti miesten 4×10 kilometrin viestihiihdon ylivoimaisesti. Suomi jäi kuudenneksi.

HIIHTO Suomi ei voittanut Pekingin olympialaisissa mitalia miesten 4×10 kilometrin viestihiihdossa. Itse asiassa mitali ei ollut lähelläkään.

Kilpailu hiihdettiin aivan erilaisissa olosuhteissa kuin näiden olympialaisten aiemmat hiihtokilpailut. Zhangjiakoussa satoi lunta ja keli oli rankka.

Avausosuuden hiihtänyt Ristomatti Hakola oli kaukana parhaasta kunnostaan. Hän hyytyi kauas kärjestä. Hakola olikin suorituksensa jälkeen todella alamaissa.

Iivo Niskanen hiihti kakkososuudella hirmuhiihdon ja nosti Suomen takaisin mitalitaistoon. Kolmososuudella Perttu Hyvärinen kuitenkin hyytyi ja Suomen peli oli pelattu. Joni Mäellä ei ollut ankkurisosuudella enää panosta.

Kilpailun voitti Venäjä, jolle Suomi hävisi massiiviset neljä minuuttia ja 37,9 sekuntia. Norja otti hopeaa ja Ranska pronssia. Ruotsi oli neljäs ja Saksa viides.

Suomen joukkue aloitti olympiahiihdot erinomaisesti ja ennen viestejä koossa oli neljä mitalia, joista kirkkaimpana saavutuksena tietysti Iivo Niskasen 15 kilometrin kulta. Viestit menivät kuitenkin poskelleen.

Suomen hiihtomaajoukkue Teemu Pasanen teki viesteihin selkeitä virhevalintoja. Kerttu Niskanen tai Krista Pärmäkoski olisi pitänyt laittaa naisten kisassa perinteisen osuudella. Siinä kilpailussa Suomi jäi neljänneksi.

Hakola ei rikkonaisen kautensa myötä ole vireessä. Häntä ei missään tapauksessa olisi pitänyt laittaa viestissä tositoimiin.

Seuraavaksi Zhangjiakoussa hiihdetään ensi keskiviikkona parisprintit perinteisellä tyylillä. Niistä kisoista on lupa odottaa suomalaismitaleita.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Suomelle surkeaa menestystä Pekingin olympialaisten alppihiihdoissa

Kommentoi Facebookissa