Karmea tasoero – HJK:lle tyly selkäsauna europelissä

HJK on Suomen rahakkain jalkapalloseura (Kuva: AOP)

HJK on Suomen rahakkain jalkapalloseura. (Kuva AOP)

Maccabi Tel Aviv murskasi HJK:n Konferenssiliigassa maalein 5-0.

JALKAPALLO HJK:n haaveet jatkopaikasta uudessa eurofutissarjassa Konferenssiliigassa kokivat pahan kolauksen torstaina Töölössä. Israelilaisvieras Maccabi Tel Aviv voitti rumin lukemin 5-0.

HJK:n taktiikkana oli odotetusti varjella maaliaan. Ensimmäisellä puoliajalla Maccabi repi Klubin puolustuksen 28. minuutilla hajalle ja Gilad Kanichowsky viimeisteli avausmaalin.

Ottelu ratkesi heti toisen puoliajan alussa, kun Maccabi sai toisen maalinsa rangaistuspotkusta. Kanichowsky teki 60. minuutilla illan toisen maalinsa ja Maccabi johti jo 3-0. Sen jälkeen Maccabi osui toisen kerran rankkarista ja nöyryytti HJK:ta vielä yliajalla viidennellä maalilla.

Kun Maccabi oli toisella puoliajalla selvässä johtoasemassa, sai HJK muutamia hyviä tilanteita. Lähellä oli, ettei Maccabi tehnyt omaakin maalia.

Mutta paremmuudesta ei ollut mitään epäselvyyttä. Illan ainoa yllätys oli, että Maccabi voitti näinkin rumin lukemin.

HJK ei päässyt parhaalle tasolleen. Mutta ottelussa tuli myös selväksi, että HJK:n mahdollisuudet tasapeliinkin olisivat olleet todella pienet, vaikka se olisi onnistunut puolustuspelissään paremmin.

HJK:n pelaajabudjetti oli Veikkausliigan kauden alussa 1,7 miljoonaa euroa. Israelin pääsarjassa kautensa kehnosti aloittanut Maccabi operoi reilusti yli 20 miljoonan euron pelaajabudjetilla.

Moinen ero rahasummissa kertoo osaltaan, että joukkueet pelaavat aivan eri tason sarjoissa. Tasoero on samaa luokkaa, jos HJK pelaisi kotimaan Ykkösen keskitason joukkuetta vastaan.

Töölön stadionille HJK sai houkuteltua reilut 4800 katsojaa. Se oli reilu tuhat enemmän kuin syyskuussa LASK Linziä vastaan.

Yleisömenestyksenä Konferenssiliigaa ei Suomessa voi edelleenkään pitää. Vuonna 2014 HJK täytti lokakuussa katsomot Eurooppa-liigassa kotiottelussaan Club Brüggeä vastaan.

HJK:n onni oli, että UEFA ymmärsi muuttaa Maccabi-ottelun alkamisaikaa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan pelin piti alkaa kello 22. Helsingin lokakuun sateisessa myöhäisillassa Konferenssiliigan ottelu ei olisi ollut houkutteleva elämys. Ei sinne päinkään.

Mutta varmasti katsojia olisi HJK:n euro-otteluissa enemmän, jos HJK:lla olisi parempia menestysmahdollisuuksia. Älykkäänä bisnesmiehenä tunnetulla HJK-pomo Aki Riihilahdella riittääkin miettimistä, mistä hän kehittäisi parikymmentä miljoonaa euroa pelaajabudjettiin lisää, jotta HJK haastaisi edes Euroopan keskitasoa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: KuPS vahvasti kärjessä – VPS palaa Veikkausliigaan

Kommentoi Facebookissa