Katalysaattoreiden arvometallit kiinnostavat varkaita – arvo muutamasta kympistä jopa tuhanteen euroon

Katalysaattoreita anastetaan usein vanhemmista ajoneuvoista.

Katalysaattoreita anastetaan erityisesti vanhemmista ajoneuvoista. (Kuvituskuva Fotolia)

Katalysaattorivarkaudet ovat moninkertaistuneet esimerkiksi Lounais-Suomessa kuluvana vuonna.

KATALYSAATTORIT Varkaiden matkaan on lähtenyt tänä vuonna poikkeuksellisen paljon autojen katalysaattoreita. Katalysaattorit kiinnostavat varkaita niiden sisältämien arvometallien takia.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella on tehty tänä vuonna jo 115 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Se on noin viisi kertaa enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla tammi-elokuussa. Vuonna 2020 katalysaattorivarkauksista tehtiin ilmoituksia koko vuoden aikana 53.

Luvut eivät sisällä murtoja autokorjaamoihin tai romuliikkeisiin.

– Tilanteet etenevät usein niin, että varkaat saapuvat pimeän aikaan pysäköidyn ajoneuvon luo ja sahaavat pakoputken irti muutamissa minuuteissa, sanoo rikosylikonstaapeli Markku Kuisma Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Katalysaattorit kiinnostavat varkaita niiden sisältämien arvometallien takia. Katalysaattorin arvo voi olla muutamasta kympistä jopa tuhanteen euroon. Katalysaattoreita anastetaan usein vanhemmista ajoneuvoista.

– Esimerkiksi 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa valmistetut autot ovat varkaille houkuttelevia, sillä niiden katalysaattorit ovat usein isompia ja sisältävät enemmän arvometalleja, Kuisma toteaa.

Koska iäkkäämmissä autoissa ei useinkaan ole enää varkausvakuutusta, jää rikosilmoituksia myös paljon tekemättä. Poliisi toivoo, että jokaisesta katalysaattorivarkaudesta tehtäisiin rikosilmoitus. Epäilyttävästä toiminnasta autojen lähellä voi ilmoittaa hätäkeskukseen.

Lue myös: Ulkomaalaistaustaiset miehet vangittiin – poliisi takavarikoi pakettiautosta 10 katalysaattoria

Kommentoi Facebookissa