Katiska-jutun päävastaajat tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin – vastaajina oli yhteensä 53 henkilöä

Helsingin käräjäoikeuden mukaan toiminta on muodostanut järjestäytyneen rikollisryhmän, jonka toiminnan osana doping- ja huumausainerikoksia on tehty.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan toiminta on muodostanut järjestäytyneen rikollisryhmän, jonka toiminnan osana doping- ja huumausainerikoksia on tehty. (Kuva AOP)

Laajassa rikoskokonaisuudessa Suomeen tuotiin huomattavia määriä erittäin vaarallisia huumausaineita.

TUOMIO Helsingin käräjäoikeus on 8.4.2021 antanut tuomion huumausaineisiin liittyvässä rikosjutussa, jossa vastaajina on ollut yhteensä 53 henkilöä. Kyse on ollut erittäin laajasta rikoskokonaisuudesta, jonka yhteydessä vastaajat Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg ovat järjestäneet Suomeen huomattavia määriä erittäin vaarallisia huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita.

Janne Tranberg on tuomittu kahdentoista vuoden yhdentoista kuukauden ja Niko Ranta-aho yhdentoista vuoden pituisiin vankeusrangaistuksiin. Niko Ranta-ahon rangaistusta on lievennetty hänen tunnustettuaan omalta osaltaan pääosan rikoksista ja paljastettuaan huumausaineiden maastokätköjä, joista on saatu takavarikoitua huomattava määrä erittäin vaarallisia huumausaineita.

Muista törkeisiin huumausainerikoksiin syyllistyneistä vastaajista Oscar Fagerström on tuomittu kahdeksan vuoden, Scott Hendry kymmenen vuoden, Jarkko Hietikko kahdeksan vuoden, Juho Kieloniemi yhdeksän vuoden neljän kuukauden, Matias Palmroth yhdeksän vuoden yhden kuukauden, Ari Ronkainen yhdeksän vuoden kuuden kuukauden ja Krister Wallendahl kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin.

Asiassa on tuomittu lisäksi useita henkilöitä lyhyempiin vankeusrangaistuksiin, joista osa on määrätty ehdolliseksi ja kaksi henkilöä on tuomittu sakkorangaistuksiin. Kahden henkilön syytteet on hylätty kokonaan.

Juttuvinkki: Jättimäärä huumeita salakuljetettiin kukkien seassa Suomeen – katukauppa-arvo 20 miljoonaa euroa

Julkisuuden henkilöistä Suomelle olympiapaikan Nacra 17 -luokassa saavuttanut purjehtija ja liikemies Janne Järvinen tuomittiin kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen avunannosta törkeään huumausainerikokseen ja törkeään rahanpesuun. Fitnessmalli Sofia Belórf tuomittiin 80 päivän ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta ja rahanpesusta. Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja Samu Haber sai kymmenen päiväsakkoa huumausaineen käyttörikoksesta, höänen tuloillaan summaksi tulee peräti 5 490 euroa.

Vakavia rikoksia on tehty vuosien 2017–2019 aikana siten, että toiminta on painottunut pääosin vuosille 2018–2019. Lukuisat henkilöt ovat Ranta-ahon ja Tranbergin organisoiman toiminnan alapuolella osallistuneet kokonaisuuteen, jossa edellä mainittuja huumaus- ja dopingaineita on esimerkiksi maastokätköjä ja varastoja hyödyntämällä myyty niin sanotun pimeän verkon myyntialustojen kautta ja organisaation osien omille asiakkaille.

Lopulta rikoksista peräisin olevaa rikoshyötyä on siirretty virtuaalivaluutan avulla ja eri vastaajien välillä jättämällä rahakuoria esimerkiksi tyhjään ajoneuvoon. Juttukokonaisuudessa on käsitelty myös rahanpesuun liittyviä rangaistusvaatimuksia.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Ranta-ahon ja Tranbergin sekä useiden muiden vastaajien toiminta on muodostanut järjestäytyneen rikollisryhmän, jonka toiminnan osana doping- ja huumausainerikoksia on tehty.

Lue myös: Suuren huumejutun pääepäillyt kaksi Espanjassa toiminutta suomalaista – rikoshyöty jopa neljä miljoonaa euroa

Kommentoi Facebookissa