Kattomehiläiset tuottivat yli sata kiloa hunajaa – Juuso-karhu toimi koemaistajana

Hunajaa koemaistatti Kuusamon Suurpetokeskuksessa asustavalle 500-kiloiselle Juusolle Sulo Karjalainen.

Hunajaa koemaistatti Kuusamon Suurpetokeskuksessa asustavalle 500-kiloiselle Juusolle Sulo Karjalainen. (Kuva Tampere-talo)

Tampere-talon katolla touhusi kahdessa pesässä tänä kesänä jo 100 000 mehiläistä.

KATTOMEHILÄISET Tampere-talon katolla majailevat mehiläiset tuottivat ensimmäisenä kesänään peräti 104,7 kiloa hunajaa. Mehiläisten keräämä mesi on pääosin peräisin talon lähialueiden lehmuksista, mikä antaa hunajalle omalaatuisen pehmeän ja minttuisen vivahteen.

Mehiläistarhaaja Teemu Aittamaan mukaan Tampere-talon mehiläisten hunajasato on poikkeuksellisen suuri.

– Lehmus hyötyy kuumuudesta, eli lämmin kesä on jopa kasvattanut hunajaeräämme. Lisäksi mehiläiset ovat rehkineet ympäristönsä eteen ja pölyttäneet miljoonia lähialueiden kukkia, Aittamaa kertoo.

Hunajan koemaistajana toimi Kuusamon Suurpetokeskuksessa asustava 500-kiloinen Juuso. Suomen tunnetuin karhu maisteli rasiallisen hunajaa välipalaksi hyvällä ruokahalulla. Juuso ei olisi malttanut lopettaa maistelua lainkaan vaan laittoi lopulta koko kipon palasiksi saadakseen viimeisetkin rippeet maistiaisista.

Kattopuutarhakierroksilla myös yleisöllä on mahdollisuus tutustua Tampere-talon mehiläisiin.
Kattopuutarhakierroksilla myös yleisöllä on mahdollisuus tutustua Tampere-talon mehiläisiin. (Kuva Tampere-talo)

Myös Tampere-talon keittiöpäällikkö Juhana Paturi on innoissaan hunajasadosta.

– On ollut mahtavaa seurata mehiläistemme matkaa kotelovaiheesta sadonkorjuuseen ja hunajan paketointiin asti. Lopputuloksena on samettisen pehmeä ja lusikoitava hunaja. On hienoa, että voimme myydä nyt hunajaa kaikille halukkaille ja tarjoilla sitä myös omissa ravintoloissamme, toteaa Paturi.

Tampere-talossa pohditaankin jo mehiläispesien tuplaamista kesää 2019 silmällä pitäen. Tänä kesänä katolla touhusi kahdessa pesässä jo 100 000 mehiläistä.

Rajoitettu 400 kappaleen erä Tampere-talon hunajaa tulee myyntiin Tampere-talo Shopissa sekä ravintola Tuhtossa. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua Tampere-talon mehiläisiin ja saada hunajamaistiaisia myös kattopuutarhakierroksilla. Kierroksilla voi bongata myös kuningatarmehiläisen alamaisineen eristetystä lasipesästä.

Lue myös: Sulo elää kuuden kasvattamansa karhun kanssa – ”Nämä ovat minun lapsiani!”

Kommentoi Facebookissa