Katupöly heikentää ilmanlaatua – se voi aiheuttaa ärsytysoireita myös terveille aikuisille

Katupölyä on runsaasti ilmassa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Katupölyä on runsaasti ilmassa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. (Kuva HSY/ Hannu Bask)

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausten mukaan ilmassa on tänään paljon katupölyä.

TERVEYS Katupöly on pääasiassa talven aikana syntynyttä autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Pöly nousee ilmaan kuivilta kaduilta liikennevirtojen ja tuulen nostattamana.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausten mukaan ilmassa on tänään paljon katupölyä, ja pölyäminen todennäköisesti jatkuu lähipäivinä. Pölyisintä on vilkasliikenteisillä alueilla. Katupölystä aiheutuvia oireita voi lievittää välttämällä tällaisia alueita ja etenkin urheilua vilkkaiden katujen varsilla.

– Katupölyä on runsaasti ilmassa erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla. Sääennusteen mukaan viikosta on tulossa aurinkoinen, joten katupöly heikentää ilmanlaatua tällä viikolla, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Juttuvinkki: Ilmakehän raskasmetallien pitoisuudet ovat vähentyneet Suomessa voimakkaasti – poikkeuksena elohopea

Ilmanlaatu on tällä hetkellä paikoin huono pääkaupunkiseudulla. Hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna. Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis–huhtikuussa, mutta pölyisyys vaihtelee sään mukaan.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa kenelle tahansa, myös terveille aikuisille. Erityisen haitallista katupöly on ilmansaasteille herkille väestöryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Katupölyn määrä vähenee, kun kadut saadaan puhdistettua. Ennen katujen varsinaista puhdistusta pölyämistä vähennetään myös kastelemalla katupintoja laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Se pitää pinnan kosteana ja sitoo pölyä kadun pintaan.

Lue myös: Suomen ilmanlaatu on parantunut viimeisten 25 vuoden aikana – katupöly on edelleen sitkeä haitta

Kommentoi Facebookissa