TERVEYS Katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille.
Korkeat katupölypitoisuudet voivat kuitenkin aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkun karheutta sekä silmien kutinaa ja kirvelyä.
Vakaville vaikutuksille herkkiä ovat esimerkiksi astmaatikot sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Katupöly voi pahentaa perussairautta jopa siinä määrin, että tarvitaan sairaalahoitoa.
– Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta, sanoo THL:n tutkija Taina Siponen.
Katupölylle altistumista voi vähentää muun muassa välttämällä katupölyaikaan ulkoilua vilkkaiden teiden läheisyydessä sekä hyödyntämällä hiljaisempia katuja ja viheralueita työ- ja koulumatkalla. Kotona voi suojautua pitämällä ikkunat suljettuina, kuivaamalla pyykit sisällä, siivoamalla pöly pois sisätiloista sekä hankkimalla asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja käyttämällä huonekohtaista sisäilman puhdistinta.
Katupölyjaksojen pituus ja voimakkuus sekä niihin liittyvät ihmisten kokemat haitat vaihtelevat eri vuosina suuresti, koska kevätsäät voivat olla hyvin erilaisia.
– Pölypitoisuudet ovat suuria erityisesti aurinkoisina ja kuivina päivinä, kun talven aikana kertynyttä pölyä irtoaa katujen pinnoilta tehokkaasti ympäröivään ilmaan tuulen ja liikenteen aiheuttamien ilmavirtausten nostamina. Sateiset päivät tuovat hetkellisesti helpotusta katupölystä oireileville. Vilkkaasti liikennöidyt katu- ja tieosuudet ovat usein pölyisimpiä paikkoja, joten ulkona kävellessä tai pyöräillessä kannattaa pyrkiä valitsemaan kulkureitti vähän etäämmältä, Siponen sanoo.
Katupöly on Siposen mukaan talvikauden puulämmityksen savujen jälkeen yksi pahimpia terveyshaittoja aiheuttavista paikallisista ilmansaasteista kaupungeissa.
– Pölyämistä voidaan torjua lyhytaikaisesti esimerkiksi ruiskuttamalla teille katupölyä sitovaa laimeaa suolaliuosta. Tilanne paranee kestävästi vasta, kun hiekoitushiekka poistetaan, kadut pestään ja vielä jäljelle jäänyt hienompi aines harjataan pois tienpinnoilta. Mitä aiemmin hiekka ja pöly saadaan poistettua, sitä vähemmän myös terveyshaittoja aiheutuu, sanoo Siponen.
Lue myös: Katupöly heikentää ilmanlaatua – se voi aiheuttaa ärsytysoireita myös terveille aikuisille
Kommentoi Facebookissa