Kaupan alan työriitaan saatiin sopu – neuvottelutulos on hyväksytty ja lakot peruuntuneet

Kaupan työehtosopimus otti harppauksen kohti monikulttuurisia työmarkkinoita, joissa englanti voi olla yksi kaupan työkielistä. (Kuvituskuva Fotolia)

Uusi työehtosopimus on voimassa kaksi vuotta ja se on yleisen linjan mukainen.

TYÖTAISTELUT Kaupan alan työntekijöiden ja esihenkilöiden työehdoista on nyt sovittu kahdeksi vuodeksi. Sopimus nostaa palkkoja 1.6.2023 alkaen 105 euroa ja 1.6.2024 alkaen 60 euroa. Lisäksi huhtikuun palkanmaksun yhteydessä kaupan alan työntekijöille maksetaan 400 euron suuruinen kertaerä, josta 200 euroa voidaan maksaa myös syyskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä. Sopimus on niin sanotun yleisen linjan mukainen.

Kaupan alan työriitoja on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla 24. tammikuuta alkaen. Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM pääsivät illalla 12. helmikuuta neuvottelutulokseen valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Liittojen hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen myöhään sunnuntai-iltana.

Neuvottelutuloksen hyväksymisen myötä kaupan alalle julistetut lakot sekä ylityökiellot, vuoronvaihtokiellot ja tilapäisten siirtojen kiellot peruuntuvat. Vastaavasti työnantajien osalta jäsenmaksuperinnän pidättäminen peruuntuu, eikä pidättämättä jättämisiä tehdä.

– Palkankorotukset ovat niin sanotun yleisen linjan mukaisia ja painottuvat alan pienipalkkaisille työntekijäryhmille kuten myyjille. Työehtosopimuskierrosta voidaan muutoinkin kutsua tasa-arvokierrokseksi, sillä lisäsimme ei-synnyttävän vanhemman palkallista perhevapaata, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala täsmentää.

– Saimme neuvoteltua sopimuksen, johon voimme olla tyytyväisiä. Pitkäaikainen tavoitteemme euromääräisistä palkankorotuksista toteutui. Euromääräiset palkankorotukset ovat erityisesti pienipalkkaisten etu, toteaa puolestaan PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Neuvottelutulos pitää sisällään molemmille osapuolille tärkeitä TES-tekstien uudistuksia.

– Kaupan työehtosopimus otti harppauksen kohti monikulttuurisia työmarkkinoita, joissa englanti voi olla yksi kaupan työkielistä. Kaupan työnantajat kokivat nämä muutokset kiireellisiksi ja tärkeiksi, Lavikkala kertoo.

Sopimus sisältää myös parannuksia perhevapaiden ajan palkanmaksuun, eli ei-synnyttävän vanhemman palkallinen perhevapaa pitenee nykyisestä 6 päivästä 36 päivään. Sopimuksessa sovittiin myös toimihenkilöiden ja logistiikan työntekijöiden palkkausjärjestelmän uudistuksesta sekä myyjien taulukkopalkkojen korjauksista. Uusi työehtosopimus on voimassa kaksi vuotta, eli 1.2.2023 – 31.1.2025.

Kaupan työehtosopimusratkaisun yksityiskohtaisempi sisältö julkaistaan alkuviikosta.

Lue myös: Oluen myynti on laskenut useita vuosia peräkkäin – ”Samaan aikaan matkustajatuonti on kasvussa”

Kommentoi Facebookissa