Kaupunginvaltuusto päätti erottaa koko kaupunginhallituksen – vain yksi nimi puuttuu uudesta listasta

Valtuusto voi erottaa kunnan toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta.

Valtuusto voi erottaa kunnan toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. (Kuva Fotolia)

Jyväskylän kaupunginhallitus erotettiin Teemu Torssosen menetettyä poliittisen luottamuksen.

KAUPUNGINHALLITUS Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 26.10. yksimielisesti erottaa kaupunginhallituksen. Uuteen kaupunginhallitukseen nimettiin erotetun hallituksen varsinaiset jäsenet Teemu Torssosta lukuun ottamatta.

Kaupunginvaltuusto totesi, että kaupunginhallitus on menettänyt kaupunginvaltuuston luottamuksen ja erotti sen kuntalain 34 §:n nojalla. Syyksi päätöksessä todettiin Teemu Torssosen poliittisen luottamuksen menettäminen kaupunginhallituksen jäsenenä.

Luottamuksen arvioinnin taustalla vaikutti syyskuussa julkisuuteen tullut tieto siitä, että Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Teemu Torssonen on vangittu todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä. Kysymys on rikosepäilystä.

Torssosta epäillään perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhayrityksestä. Torssonen on aikaisemmin erotettu perussuomalaisista, hänellä on ollut oma valtuustoryhmänsä nimeltään Jyväskyläläisten hyväksi.

Juttuvinkki: Jyväskylässä karanteeniin jopa 700 henkilöä – hengellinen tilaisuus tartuntalähteenä

Tiedon tultua julki kaupunginvaltuusto päätti 21.9.2020 olleessa kokouksessaan asettaa kuntalain 35 §:ssä tarkoitetun tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginhallituksen erottamista. Valiokunnan työ keskittyi arvioimaan Teemu Torssosen poliittista luottamusta. Osana selvitystyötä valiokunta kuuli asianosaisia kaupunginhallituksen jäseniä sekä varajäseniä.

Torssonen totesi omassa lausunnossaan, että hän ymmärtää rikosepäilyn vakavuudesta ja muista seikoista johtuvat näkemykset hänen luottamukseensa kaupunginhallituksen jäsenenä sekä halun erottaa hänet kaupunginhallituksesta. Torssonen katsoi kuitenkin, että asiassa tulisi edetä nopean erottamisen sijaan maltillisesti siten, että varajäsen hoitaa Torssosen luottamustoimea ainakin marraskuun loppuun ja rauhassa katsoa, nostetaanko syyte vai ei. Torssonen korosti selityksessään sitä, että kyseessä on vasta epäily asiassa, jossa esitutkinta on kesken.

Valiokunta kuitenkin totesi, että kuntalain 34 §:n mukaisessa sääntelyssä on kysymys luottamushenkilön poliittisesta luottamuksesta, ei rikosoikeudellisesta vastuusta. Kuntalain 34 §:n perusteella tapahtuva erottaminen voi perustua poliittiseen harkintaan, josta ei ole säädetty erottamisperusteita. Tästä syystä päätösehdotuksen tekemisessä kaupunginvaltuustolle ei pidetty tarkoituksenmukaisena viivästyttää.

Juttuvinkki: Jyväskylän ralli menetti pääsponsorinsa – uhkakuvia MM-rallien ympärillä riittää

Kuntalain 34 §:n 1 momentin mukaan valtuusto voi erottaa kunnan toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta.

Kaupunginvaltuusto valitsi kokouksessaan uuden kaupunginhallituksen sekä puheenjohtajiston. Kokoonpano on Teemu Torssosta ja hänen varajäsentään lukuun ottamatta käytännössä sama kuin erotetussa kaupunginhallituksessa. Uutena kaupunginhallituksen jäsenenä Torssosen tilalla aloittaa perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi ja hänen varajäsenenään Jamaica Kaihlaniemi. Lisäksi vihreiden Meri Lumelan henkilökohtaiseksi varajäseneksi vaihtuu Ilona Helle.

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimii edellisen kauden tavoin Meri Lumela, ensimmäisenä varapuheenjohtajana kokoomuksen Juha Suonperä ja toisena varapuheenjohtajana vasemmistoliiton Eila Tiainen.

Lue myös: Perussuomalaisten vaalipäällikön murhan yrityksen tutkinnassa edistytty – kaksi vangittu todennäköisin syin

Kommentoi Facebookissa