Kazakstan ja Britannia jysäyttivät jättipaukkuja MM-jääkiekossa

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan. (Kuva AOP)

Kazakstan voitti Saksan 3-2 ja taistelee Suomen lohkossa tosissaan jatkopaikasta. Britannia puolestaan päihitti poliittisen kohuvaltion Valko-Venäjän joukkueen 4-3.

JÄÄKIEKKO Riiassa tyhjille katsomoille pelattava jääkiekon MM-turnaus jatkui yllätysten merkeissä keskiviikkonakin. Suomen viime sunnuntaina rankkareilla kellistänyt Kazakstan voitti neljännessä turnausottelussaan Saksan 3-2 napaten jo kolmannen turnausvoittonsa.

A-sarjassa viiden vuoden tauon jälkeen pelaavalta Kazakstanilta ei odotettu MM-kisoissa juuri mitään, vaikka maan KHL-joukkueen Barys Nur-Sultanin hyvistä otteista olisi voinut muutakin päätellä. Nyt Kazakstan on osoittanut nousseensa maajoukkuetasolla isomman askeleen eteenpäin.

Saksa oli ennen Kazakstan-ottelua voittanut kaikki kolme peliään kaadettuaan jopa Kanadan. Tappio Kazakstanille oli Saksan jatkohaaveiden kannalta paha takaisku, mutta ei vielä katastrofi.

Saksalla on neljästä ottelustaan koossa yhdeksän ja Kazakstanilla seitsemän pistettä. Jos molemmat voittavat vielä kaksi ottelua, ovat lähellä jatkopaikkaa.

Saksa pelaa vielä Suomea, Yhdysvaltoja ja Latviaa vastaan. Kazakstan kohtaa vielä Kanadan, Italian ja Norjan.

Mikäli Kazakstan voittaisi Italian ja Norjan varsinaisella peliajalla, maa olisi varmasti lohkossa Kanadan edellä.

Kanada nappasi keskiviikkona turnauksen avausvoittonsa neljännellä yrittämällä kaadettuaan Norjan 4-2. Norja piinasi Kanadan NHL-pelaajia kolmanteen erään saakka, kunnes hyytyi kanadalaisten alivoimalla tekemään maaliin.

Kanadan on jatkoon päästäkseen voitettava vielä Kazakstan, Italia ja Suomi. Sekään ei Kanadalle riitä välttämättä jatkoon.

Myös turnauksen toinen lohko jatkuu mielenkiintoisissa merkeissä. Venäjä voitti Tanskan maalein 3-0, mikä ei yllättänyt ketään, mutta poliittinen kohuvaltio Valko-Venäjä hävisi Britannialle yllättäen maalein 3-4.

Britannia otti ensimmäisen voittonsa MM-kisojen A-sarjassa varsinaisella peliajalla 59 vuoteen. Edellinen varsinaisen peliajan voitto briteiltä oli vuodelta 1962, jolloin se päihitti Suomen 7-5.

Sen jälkeen Britannia on pelannut A-sarjassa ennen tätä vuotta kahdesti. Vuonna 1994 se hävisi kaikki viisi otteluaan, mutta 2019 se löi Ranskan jatkoajalla viimeisessä ottelussaan ja pelasti A-sarjapaikkansa.

Valko-Venäjä oli voittanut turnauksessa Ruotsin 1-0 ja hävinnyt Tshekille jatkoajalla 2-3. Tappio Britannialle merkitsi hyvin todennäköisesti Valko-Venäjän jatkohaaveiden kariutumista.

Valko-Venäjän itsevaltainen kohupresidentti Aleksander Lukashenko on jääkiekkofani. Hänelle on ollut viime aikoina maansa poliittisen kuohunnan takia vaikeaa ja Britannia-tappio saattaa lisätä itsevaltiaan stressiä entisestään.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat jyräsi Norjan – ”Maalit ammattimiesten touhua”

Kommentoi Facebookissa