Leijonat jyräsi Norjan – ”Maalit ammattimiesten touhua”

Leijonat juhlii maalia Norjaa vastaan

Leijonat juhlii maalia Norjaa vastaan. (Kuva AOP)

Leijonat tyrmäsi MM-kisoissa Norjan 5-2 ja otti niin sanotut pakkopisteet.

JÄÄKIEKKO Suomi otti toisen voittonsa Riiassa pelattavissa jääkiekon MM-kisoissa kaadettuaan Norjan maalein 5-2. Joukkueiden tasoero oli sen verran suuri, että Suomella oli varaa antaa Norjalle pari helppoa maalia ilman, että Norja olisi muodostanut todellista uhkaa.

Leijonien maalivahti Jussi Olkinuora tunaroi ensimmäisen erän alussa Norjalle lahjamaalin. Suomi kuitenkin nousi avauserän edetessä kuskin paikalle ja ratkaisi pelin toisessa erässä Anton Lundellin ja Kim Nousiaisen hienoilla maaleilla. Iiro Pakarinen oli sitä ennen ensimmäisessä erässä tasoittanut 1-1:een.

Kolmannen erän alussa Norja pystyi vielä kaventamaan, mutta Jere Innalan ja Hannes Björnisen komeat maalit ottivat norjalaisilta sen jälkeen luulot pois.

Päävalmentaja Jukka Jalosta ilahdutti, että Leijonat nousi ensimmäisen erän lahjamaalin sekä Norjan kolmannen erän alun 2-3 -kavennusmaalin jälkeen nopeasti jaloilleen.

– Voitto, viisi maalia. Pari semmoista lapsusta kolahti omiin ikävissä tilanteissa, mutta silti siitä kuitenkin toivuttiin ja jatkettiin omaa peliä. Hölmöistä maaleista toipuminen kestää joskus vähän pidempään, mutta toivuttiin niistä hyvin, Jalonen kommentoi.

Ensimmäinen erä oli Leijonilta hieman hermostunut ja tauolle mentiin 1-1 -lukemissa. Jalonen ei antanut joukkueelleen erätauolla mitään erityisempää viestiä.

– En mä edes muista enää, mitä sanoin. En mitään erityistä. Peli on sellaista, että joskus vähän aaltoilee ja joskus ollaan alakynnessä. Sanoin varmaan, että pelataan omaa peliä. Ei se niin mene, että sanon pelaajille, että pelatkaa paremmin ja sitten joukkue pelaakin paremmin. Muuten me oltaisiin kaikki aika hyviä valmentajia, hän sanoi.

Jalosen mukaan Norjan helppo avausmaali vähän sotki suomalaisten peliä.

– Tänään joukkue oli vähän ehkä hermostunut alussa. Tommoisen maalin jälkeen ei ole helppoa lähteä pelaamaan. Sen tietää kaikki, jotka ovat näissä hommissa joskus mukana olleet.

Anton Lundell, 19, pelasi tällä kerralla sentterinä, kun oli aiemmissa otteluissa ollut laidassa. Hän teki ottelussa hienon maalin osuttuaan turnauksessa jo toisen kerran.

Jalonen ei kommentoinut, missä roolissa Lundell tulee pelaamaan jatkossa.

– Pitää katella, mikä tilanne on. Lunkka on nuori poika vielä, vaikka on hyvä pelaaja. Katellaan, miten hän selviytyy. Aika näyttää kummalla pelipaikalla hän jatkaa.

Vasta 20-vuotias puolustaja Kim Nousiainen pelasi ensimmäisen MM-ottelunsa. Hän onnistui heti maalinteossa.

– Nousiainen pelasi mielestäni hyvän pelin tänään ja kruunasi hienolla maalilla. Muutenkin oli hyvä. Puolusti jämäkästi, Jalonen kehui.

Nousiaisen lisäksi ensi kertaa MM-ottelussa esiintyi Valtteri Puustinen. Jalosen mukaan kokeilut tuskin jäävät tähään, vaan ketjumuutoksia lienee luvassa tulevissakin peleissä.

– Puustinenkin hoiti hommansa ihan ok. Testataan koostumuksia varmaan jatkossakin. Ei tähän jää. Vaikka olisi voitettu kaksi ekaa peliä, olisi varmaan siltikin vaihdettu pelaajia. Ei tässä mitään voi kiveen hakata etukäteen.

Jalonen korostaa, että MM-turnauksessa taso on kova ja pelaajan pitää pystyä pelaamaan kovalla tasolla, jotta kykenee pitämään kiekkoa hyökkäysalueella kauemmin

– Oli vastassa Kazakstan tai Norja, niin täytyy osata pelata hyvin. Helpolla ei päästä. Pitää olla homma hansikkaassa.

Leijonat oli Yhdysvaltoja ja Kazakstania vastaan kärsinyt tehottomuudesta. Norjaa vastaan maalinteossa onnistuttiin paremmin.

– Kyllä se aina keventää tunnelmaa, kun onnistumisia tulee. Oli ihan tehtyjä maaleja. Ei vahinkosutaisuja, vaan ammattimiesten touhua, Jalonen kehui.

Ruotsi avasi MM-kisoissa voittotilinsä murjottuaan Sveitsin peräti 7-0. Ruotsi piti jatkomahdollisuutensa hengissä.

Yhdysvallat otti helpon 3-0 -voiton Kazakstanista, joka aiemmin oli voittanut Latvian ja Suomen rankkareilla. Tanska puolestaan kukisti Britannian 3-2 vasta jatkoajalla. Britit avasivat turnauksen pistetilinsä.

Suomi jatkaa kisaurakkaansa torstaina ottelulla turnauksen heittopussia Italiaa vastaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kanada kuilun partaalla jääkiekon MM-kisoissa – hävisi myös Saksalle

Kommentoi Facebookissa