Kazakstan shokeerasi suomalaista kiekkokansaa – Leijonille voi käydä vielä köpelösti

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan. (Kuva AOP)

Kazakstanin jääkiekkoon on tehty viime vuosina merkittäviä panostuksia, mistä suomalaiset saivat sunnuntaina tylyn oppitunnin.

JÄÄKIEKKO Leijonien sunnuntainen 1-2 -tappio MM-kisoissa Kazakstanille rankkarikisan jälkeen järkytti suomalaista jääkiekkokansaa. Hävisihän suomalainen jääkiekkomaajoukkue ensi kertaa MM-kisojen kellariosaston ryhmäksi mielletylle Kazakstanille.

Kazakstan mielletään Suomessa jääkiekon lilliputiksi jopa median toimesta. Kazakstanin jääkiekkomaajoukkue ei ole aiemmin menestynyt, mutta monilta toimittajilta unohtuu, että maan KHL-joukkue Barys Nur-Sultan on rökittänyt Jokerit KHL:ssä monta kertaa.

Kazakstanin MM-kisajoukkueen kokoonpano valtaosin sama kuin Barys Nur-Sultanilla. Muutama pelaaja, kuten Suomea vastaan huippupelin torjunut Nikita Bojarkin, tulee Kazakstanin omasta sarjasta, joka on käytännössä Barys Nur-Sultanin farmisarja.

Energiavaroillaan valtavasti rikastuneessa Kazakstanissa on viimeisen 20 vuoden aikana tehty merkittäviä panostuksia jääkiekkoon. On sinänsä hämmästyttävää, ettei niillä panostuksilla vielä toistaiseksi ole saavutettu parempia tuloksia.

Kazakstanissa valmentaneet Ari-Pekka Selin ja Raimo Helminen ovat ylistäneet Kazakstanin jääkiekon puitteita. Molemmat ovat ennustaneet Kazakstanin jääkiekon harppaavan 2020-luvulla eteenpäin.

Kazakstanin pelaajakehitys on tosin tökkinyt. Niinpä maajoukkueeseen on värvätty Barys Nur-Sultanin kahden passin pelaajia, joista MM-kisoissa mukana ovat puolustajat Viktor Svedberg, Jesse Blacker ja Darren Dietz sekä hyökkääjä Curtis Valk.

Kun Suomen ja Kazakstanin MM-kisajoukkueita vertailee, ei tasoeron pitäisikään olla sellainen, että Suomi voittaisi ottelun mennen tullen. Suomella on joukkueessaan vain kaksi NHL-kiekkoilijaa, Olli Määttä ja Arttu Ruotsalainen, jotka eivät ole supertähtitason vahvistuksia. Leijonien SM-liigan ja KHL:n pelaajien taso ei ole merkittävästi Kazakstanin pelaajien tasoa korkeammalla.

Kazakstan pelasi Suomea vastaan fiksusti toteuttaen vahvuuksiaan, joilla sillä oli hieman parempaa Suomen joukkuetta vastaan mahdollisuuksia pärjätä. Leijonat loi kyllä maalipaikkoja, mutta ei riittävän hyviä sellaisia. Laukauksen laatukaan ei suomalaisilla riittänyt.

Suomessa asiantuntevat jääkiekkotoimittajat ovat keskittyneet KHL:n tapauksessa politiikkaan ja analyyseihin ”sarjan ainoasta tarkoituksesta Vladimir Putinin vallan pönkittämiseen”. KHL:n tason analysointi on jäänyt puolitiehen.

KHL:ssä on yhä valtavia tasoeroja, mutta Barys Nur-Sultan ei kuulu sarjan heikoimpaan kastiin. Siitä suomalainen jääkiekkomedia sai hyvän opetuksen, kun Leijonat ensi kertaa hävisi Kazakstanille.

KHL:ssä valmentanut Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ja Jokereiden hyökkääjä Marko Anttila eivät olleet Kazakstanin antamasta vastuksesta yllättyneitä. He kyllä tiesivät, että tiedossa olisi vaikea ottelu.

Leijonat menetti kaksi pistettä, mutta mahdollisuus jatkopaikkaan on yhä hyvä. Seuraavaksi vastassa ovat lohkon heikoimmat joukkueet Norja ja Italia, joilta Leijonien uskoisi nappaavan täyden pistepotin.

Leijonien jatkopaikan kohtalo ratkotaan kolmessa viimeisessä alkusarjan ottelussa. Latvialle ja Saksalle ei olisi varaa hävitä varsinaisella peliajalla.

Haaste sekä Latviaa että Saksaa vastaan on Suomelle kova. Muistettakoon myös, että kaksissa viimeisissä MM-kisoissa 2018 ja 2019 Leijonat hävisi Saksalle.

Leijonat on aina selviytynyt MM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. On täysin realistinen skenaario, että tällä kerralla Suomi jää rannalle pudotuspeleistä, vaikka todennäköisempää yhä on, että Leijonat menee jatkoon.

Kazakstan-ottelu oli todiste jääkiekon MM-kisojen tason levenemisestä. Peleistä pienempiä kiekkomaita vastaan tulee Leijonille vaikeampia Suomella ole käytössään NHL:n huippumaalintekijöitä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kazakstan aiheutti Leijonille shokin – voitti Suomen ensi kertaa

Kommentoi Facebookissa