Kazakstanin brasilialaisjoukkue liian kova Suomelle

Suomi on 2022 ensi kertaa mukana futsalin EM-lopputurnauksessa. (Kuva AOP)

Vierastyöläisten vahvistama Kazakstan voitti Suomen miesten futsalin EM-kisoissa maalein 6-2.

FUTSAL Suomi pelasi hyvän ottelun futsalin EM-lopputurnauksessa Hollannin Groningenissa Kazakstania vastaan, mutta hävisi lopulta selvin lukemin maalein 2-6. Ottelun lopputulos ei ihan täysin kertonut ottelun kokonaiskuvaa.

Suomi johti ottelua 1-0 ja 2-1. Miika Hosio maalasi Suomen ensimmäisellä puoliajalla 1-0 -johtoon ja toisella puoliajalla Jani Korpela laukoi Suomen johtoon toistamiseen.

Ottelun käännekohtana oli brasilialaismaalivahti Leo Higuitan tasoitusmaali. Sen jälkeen Kazakstan iski kolme maalia melko lyhyen ajan sisään, eikä Suomi löytänyt keinoja takaa-ajoon. Pitkään Suomi oli ottelussa taistelemassa voitosta, mutta loppupuolen repsahdus johti rumiin lukemiin.

Kazakstan on Suomea heikompi jalkapallomaa, mutta futsalissa Kazakstan on maailman eliittiä. Tämä johtuu brasilialaispelaajien invaasiosta. Kaasuvaroilla rikastunut Kazakstanin poliittinen diktatuuri on hankkinut maahan ostourheilijoita ja Kazakstan on noussut futsalin huipulle siinä missä Qatar käsipallossa.

Kazakstanin futsalmaajoukkueen rungon muodostavat taitavat brasilialaispelaajat. He saavat Kazakstanissa mukavasti rahaa, kun tavallinen Kazakstanin keskiluokka on samaan aikaan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Vuodenvaihteessa Kazakstanissa nähtiinkin poliittisia mellakoita, joiden taltuttamiseksi tarvittiin jopa venäläisiä ”rauhanturvaajia”.

MM-nelosen Kazakstanin voitto Suomesta ei ollut yllätys. Suurempi yllätys oli, että Kazakstanin oman juniorityön tulokset näkyivät maalien merkeissä, kun Birzhan Orazov teki kaksi maalia. Azat Valiullin vastasi Kazakstanin kuudennesta maalista.

Kazakstanin kuudesta maalista kolme teki syntyperäinen kazakstanilainen. Kaksi maalia teki saksalaistaustainen Arnold Knaub.

Brasilialaisten maalimäärä jäi yhteen, mutta voi silti hyvällä syyllä väittää, ettei Kazakstan olisi ottelua voittanut ilman brasilialaispelaajiaan.

Avausottelussaan Italiaa vastaan tasapeliin yltänyt Suomi pelaa alkulohkon päätösottelunsa perjantaina Sloveniaa vastaan. Suomi menee jatkoon, mikäli voittaa ottelun, eikä Italia voita perjantaina Kazakstania. Slovenia ja Italia pelasivat maanantaina 2-2 -tasapelin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hieno historiallinen EM-avaus – Suomi pakotti Italian tasapeliin

Kommentoi Facebookissa