Kerttu Niskanen taisteli hienosti – vatsatauti päätti Krista Pärmäkosken kiertueen

Kerttu Niskasella on onnistuessaan mahdollisuudet huipputuloksiin. (Kuva Olympiakomitea)

Kerttu Niskanen on Tour de Skillä ennen päätösetappia kolmantena. Krista Pärmäkosken osalta kiertue jäi vatsataudin takia kesken.

HIIHTO Kerttu Niskanen taisteli tiukasti Tour de Skin kuudennen etapin voitosta Italian Val de Fiemmessä. Loppukirissä Niskasen kiri ei kuitenkaan riittänyt ja hän päätyi 15 kilometrin perinteisen hiihtotyylin yhteislähtökisassa kolmanneksi.

Kisa ratkaistiin rajulla kirikamppailuilla. Pitkään letkaa vetänyt Niskanen joutui antamaan niukasti periksi Saksan Katharina Hennigille ja Ruotsin Frida Karlssonille.

Hennig nappasi voiton 0,7 sekunnin erolla Karlssoniin. Niskanen jäi Karlssonista kymmenyksen.

Anne Kyllönen täydensi suomalaismenestystä kahdeksannella sijalle. Kyllönen jäi voittajasta 34,4 sekuntia.

Krista Pärmäkoski joutui keskeyttämään Tourin vatsataudin vuoksi perjantaina hiihdetyn sprintin jäljiltä. Myös Pärmäkoskella olisi ollut saumoja kärkitaistoon.

Niskanen myönsi Ylen tv-haastattelussa, että hänen pelkonsa kävi toteen.

– Pahoin pelkäsin etukäteen, että vetohaluja ei löydy keltään, kiritaistelussa niukasti kolmanneksi jätetty Niskanen kommentoi Ylelle.

– Sunnattomasti ihmettelen, miksei Frida Karlsson ja Katharina Hennig lähteneet porukalla pitämään vauhtia, Niskanen jatkoi.

Niskasen urakka ”työhevosena” saattoi maksaa hänelle voiton.

– Kaikki työ jäi minulle ja tiesin, että se maksaa lopussa.

Niskanen alleviivasi, että hänen oli ajateltava Touria kokonaisuudessaan.

– Jos olisin halunnut voittaa, olisi pitänyt hiihtää toisella tavalla. Pitää ajatella Touria.

Niskanen on kokonaiskilpailussa kolmantena 1.37 minuuttia Karlssonin takana. Norjan Tiril Udnes Weng on toisena 25 sekuntia Niskasta edellä.

Miesten hiihtoa ylivoimaiseen tyyliin hallitseva Norjan Johannes Hösflot Kläbo teki lauantaina historiaa Italian Val di Fiemmessä voittamalla 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisan. Kläbo on nyt voittanut tämän kauden Tour di Skin kaikki kuusi kilpailua.

Se on Tour di Skin uusi ennätys. Viiteen voittoon seitsemän kisaa kattavalla Tourilla ovat yltäneet Norjan Marit Björgen ja venäläiset Aleksandr Bolshunov sekä Sergei Ustjugov.

Kläbo pehmitti lauantain kisan loppukirissä maanmiehensä Pål Golbergin ja Italian Francesco de Fabianin. Golberg jäi voittajasta 0,4 ja De Fabiani 1,2 sekuntia.

Suomalaisista mieshiihtäjistä ovat Tourilla enää mukana vain Perttu Hyvärinen ja Markus Vuorela. Lauri Lepistö löi sukset pussiin kärsittyään perjantaina lopullisen pettymyksen sprintissä.

Hyvärinen hiihti lauantaina 15:nneksi ja Vuorela 26:nneksi. Kläbo kukisti Hyvärisen 11,1 ja Vuorelan 34,2 sekunnilla.

Tour de Ski kietaistaan sunnuntaina rajulla tavalla pakettiin. Silloin vuoroaan odottaa 10 kilometrin vapaan hiihtotyylin yhteislähtökisa, eli loppunousu, jonka maali häämöttää ja hirvittää korkealla Alpe Cermisissä.

Teksti Kari Aho ja Otto Palojärvi

Lue myös: Mäkiviikon voitto Norjaan – Bischofshofenissa suomalaispettymys

Kommentoi Facebookissa