Kesäkuu oli paikoin harvinaisen lämmin – hellepäiviä oli enemmän kuin yleensä

Hellepäiviä, eli päiviä jolloin vuorokauden ylin lämpötila ylittää 25 astetta, oli kesäkuussa koko maassa yhteensä 11.

Hellepäiviä, eli päiviä jolloin vuorokauden ylin lämpötila ylittää 25 astetta, oli kesäkuussa koko maassa yhteensä 11. (Kuva Fotolia)

Sademäärät vaihtelivat suuresti, aurinko paistoi keskimääräistä enemmän.

SÄÄTILA Kesäkuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan lähes koko maassa keskimääräistä lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin 10 asteesta maan etelä- ja kaakkoisosan noin 18 asteeseen.

Maan etelä- ja itäosassa kesäkuun keskilämpötila oli noin 3 astetta, maan länsiosassa noin 2 astetta ja maan pohjoisosassa noin asteen pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella. Pohjois-Lapissa kuukauden keskilämpötila oli kuitenkin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Maan etelä- ja itäosassa kesäkuu oli harvinaisen lämmin, eli näin lämmintä kesäkuussa on keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Edellisen kerran tätä lämpimämpi kesäkuu oli vuonna 2013.

Hellepäiviä, eli päiviä jolloin vuorokauden ylin lämpötila ylittää 25 astetta, oli kesäkuussa koko maassa yhteensä 11. Tämä on kolme päivää pitkän ajan keskiarvoja enemmän. Eniten hellepäiviä oli Lappeenrannassa, Parikkalassa, Kouvolassa, Heinolassa ja Lahdessa, missä hellelukemiin päästiin 10 päivänä. Kesäkuun ylin lämpötila, 32,3 astetta, mitattiin 7. päivä Kruunupyyssä Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla sekä Oulussa Oulunsalon Pellonpään havaintoasemalla.

Kesäkuun alin lämpötila, -4,5 astetta, mitattiin 11. päivä Kilpisjärvellä Saana-tunturilla. Yöpakkasia oli Lapissa vielä aivan kuukauden loppupuolellakin. Lämpötila laski paikoin nollan alapuolelle vielä 24.6. sekä 27.–30.6. vastaisina öinä. Erityisen kylmä oli 30.6. vastainen yö, jolloin sekä Kilpisjärven Saana-tunturilla että Inarissa Saariselän matkailukeskuksen havaintoasemalla mitattiin -2,1 astetta. Näin kylmät yöt ovat kesäkuun lopussa harvinaisia.

Kuukauden sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua. Kuukauden sademäärät vaihtelivat noin 10 ja 100 millimetrin välillä. Vähiten satoi maan etelä- ja kaakkoisosassa sekä länsirannikon tuntumassa, missä sademäärät jäivät pienimmillään vain noin neljännekseen tavanomaisesta. Kuukauden sademäärä oli kuivimmilla alueilla paikoin jopa poikkeuksellisen pieni, eli yhtä kuivaa on keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Eniten kesäkuussa satoi Pohjois-Lapissa ja Pudasjärven alueella, missä sademäärät olivat kaksinkertaisia tavanomaiseen nähden. Kesäkuun suurin kuukauden sademäärä mitattiin Pudasjärven Sarakylässä, missä satoi 105,6 mm. Pienin kuukauden sademäärä oli Mäntsälän Hirvihaarassa, missä satoi vain 7,9 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 65,7 mm, mitattiin Sallan Kelloselän havaintoasemalla 9. kesäkuuta.

Aurinko paistoi kesäkuussa suurimmassa osassa maata keskimääräistä enemmän. Auringonpaistetunteja kertyi noin 300–380, Lapissa kuitenkin noin 250. Lapissa auringonpaistetuntien määrä oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja, mutta suurimmassa osassa maata keskiarvot ylitettiin noin 30–80 tunnilla.

Lue myös: Sääprofeetta ennustaa lomasään juhannuksesta syksyyn – ”Aurinkoa, lämpöä ja jopa hellettä on luvassa”

Kommentoi Facebookissa