Pääministeri Antti Rinne vakuuttaa eurooppalaisille – ”Ilmastokriisin ratkaiseminen voi olla seuraava uroteko”

Pääministeri Antti Rinne osallistui ensimmäisenä pääministerinä viikonvaihteessa Helsinki Pride -tapahtumaan.

Pääministeri Antti Rinne osallistui ensimmäisenä pääministerinä viikonvaihteessa Helsinki Pride -tapahtumaan. (Kuva Kosti Keistinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Suomi toimii EU-puheenjohtajana erilaisissa kokouksissa aina vuoden loppuun asti.

EU-PUHEENJOHTAJUUS Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkoi 1. heinäkuuta ja kausi kestää vuoden loppuun asti. Suomi toimii puheenjohtajana Brysselissä ja Luxemburgissa pidettävissä neuvoston virallisissa kokouksissa että Suomessa järjestettävissä epävirallisissa ministerikokouksissa.

Suomen EU-puheenjohtajakauden prioriteetteja ovat julkistetun ohjelman mukaan yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen, kilpailukykyisempi ja sosiaalisesti eheämpi unioni, EU:n aseman vahvistaminen globaalina ilmastojohtajana sekä kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaaminen.

Pääministeri Antti Rinne kirjoitti Suomen puheenjohtajakauden avaukseksi kolumnin, jonka hän suuntasi eurooppalaisille.

– Ihmiset ympäri Eurooppaa ja maailmaa ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Eivätkä ole vain huolissaan, vaan ihmiset ovat nousseet vaatimaan ratkaisuja, Rinne toteaa.

Rinne on huomannut, kuinka tänä päivänä nuoret ympäri Eurooppaa kerääntyvät kansallisten parlamenttien eteen osoittamaan mieltä heitä huolestuttavasta asiasta: ilmastokriisistä.

– Heillä on vain yksi viesti meille päättäjille: Tehkää se, mitä varten teidät on valittu päättämään yhteisistä asioista. Tehkää päätökset, joilla ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuus pelastetaan.

Rinne sanoo häneltä myös kysytyn, miksi hallitusohjelma alkaa sanalla ilmastonmuutos.

– Vastaukseni on hyvin yksinkertainen. Ilmastonmuutos on hallitusohjelman ensimmäinen sana, koska emme halua sen olevan koko ihmiskunnan viimeinen sana.

– Ilmastokriisin ratkaiseminen voi olla seuraava eurooppalainen uroteko, jota tulevaisuudessa ihmetellään ja kiitellään. Tähän Suomi on EU-puheenjohtajamaana sitoutunut. Ratkaisujen aika on nyt.

Puheenjohtajakauden aikana Suomessa järjestetään yhteensä noin 130 kokousta. Suomi kompensoi EU-puheenjohtajakauden kokousten lentoliikennepäästöt rahoittamalla hankkeita, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä ja samalla edistävät kestävän kehityksen tavoitteita.

Päästöjen kompensointiin eli hyvitykseen käytettävä summa on noin puoli miljoonaa euroa.

Lue myös: Antti Rinne esitteli Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelman – ”Painopiste on EU:n globaali ilmastojohtajuus”

Kommentoi Facebookissa