Kesällä ihmiset palavat auringossa ja kaatuilevat – lääkäri varoittaa trampoliinionnettomuuksista

Trampoliinilla hyppiessä ei aina pidetä kiinni turvallisuusohjeista.

Trampoliinilla hyppiessä ei aina pidetä kiinni turvallisuusohjeista. (Kuvituskuva Fotolia)

Yleisimmin ihmisten yhteydenotot lääkäreihin liittyvät esimerkiksi allergioihin.

TERVEYS Auringonpolttamia, liukastumisia mökkiterassilla, hyönteisten puremia ja tapaturmia. Trampoliinit ovat lasten suosiossa ja yleistyneet pihamailla. Kesällä suomalaisille sattuu ja tapahtuu, kun lämpö ja loma saavat ihmiset ulos kodeistaan ja ulkoilemaan sekä mökkeilemään.

Entä mitä muita onnettomuuksia ja haavereita suomalaisille sattuu kesäisin? LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelun lääkäri Pia Luukkonen kehottaa varautumaan kesänviettoon vähintäänkin riittävällä aurinkosuojalla, ensiapupakkauksella sekä tarvittavilla suojavarusteilla harrastuksissa sekä aktiviteeteissa.

– Yleisimmin ihmisten yhteydenotot nyt kesäaikaan liittyvät esimerkiksi allergioihin. Nyt oli todella paha koivuvuosi ja ihmiset olivat paljon yhteydessä erilaisiin allergioihin liittyen. Olemme saaneet heidän hoitoaan tehostettua hyvin lääkäriemme voimin, Luukkonen kertoo.

Myös erilaiset ihottumat sekä muun muassa hyönteisten pistot työllistävät lääkäreitä kesällä.

– Nyt keskikesällä ja loppukesästä on paljon hyönteisten pistoja, erilaisia ihottumia, ripulia ja myös kuumetauteja eli aika laidasta laitaan.

Ihmisille tulee myös paljon palovammoja sekä auringosta että esimerkiksi saunaa lämmittäessä tai grillatessa.

– Näissä kannattaa ennaltaehkäistä eli pyrkiä siihen, että suojaa ihon, jotta ei tulisi auringonpolttamia tai aurinkoihottumaa. Jos niin pääsee käymään, kannattaa olla hyvin matalalla kynnyksellä meihin yhteydessä niin voimme arvioida, miten vakavasta asiasta on kyse ja voiko vammaa hoitaa kotihoidossa vai lähteä näyttämään lääkäriin. Aika monet asiat hoituvat etänäkin.

Tapaturmat ovat sairastumisten ja haavereiden lisäksi yleisiä kesäaikaan. Luukkosen mukaan ihmiset kaatuilevat ja liukastelevat kesällä paljon. Hän nostaa myös esille suomalaisten pihamailla viime vuosina yleistyneet trampoliinit, joilla hyppiessä ei aina pidetä kiinni turvallisuusohjeista.

– Ihmiset tykkäävät kesäisin liikkua ja lapset leikkiä erilaisilla välineillä. Trampoliineilla sattuu paljon erilaisia vammoja. Niillä hyppimisessä tärkeitä ovat suojaukset eli trampoliinille ei saa koskaan mennä enemmän kuin yksi ihminen kerrallaan ja sen ympärille tulee laittaa suojaverkot.

Lue myös: Koti on edelleen vaarallinen paikka – kaatuminen ylivoimaisesti yleisin tapaturma

Kommentoi Facebookissa