Kesälomat kutsuvat – muista suojata myös lapsen silmät auringolta

Jotkut lapset voivat olla hyvinkin kiinnostuneita aurinkolaseista myös tyyliasiana.

Jotkut lapset voivat olla hyvinkin kiinnostuneita aurinkolaseista myös tyyliasiana. (Kuva Fotolia)

Lasten silmät ovat aikuisen silmiä alttiimpia valon haitoille.

TERVEYS Koululaisten lomien käynnistyttyä ja varsinkin hyvän sään aikana lapset viihtyvät pitkiä aikoja ulkona. Siksi silmien valolta suojaamisen tarve kasvaa, lasten silmät ovat aikuisen silmiä alttiimpia valon haitoille. Aurinkolasien lisäksi lippis tai lierihattu on hyvä lisävaruste.

Keväällä ja kesällä auringon UV-säteily on voimakasta, joten silmien suojaamisesta on hyötyä myös pilvisellä säällä tai varjossa, kun ulkona ollaan pitkään. Eri asiantuntija-arvioiden mukaan ihmisen elinikänään saamasta UV-säteilystä saadaan 25 prosentista jopa puoleen ennen 18 ikävuotta, koska lapset viettävät merkittävästi aikuisia enemmän aikaa ulkona.

Nuoren silmän mykiö on kirkas, joten se läpäisee säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi lapsen silmien suojaus häikäisyltä ja UV-säteiltä on erityisen tärkeää. Mykiön läpäisevän säteilyn on todettu altistavan silmäsairauksille ja näön heikkenemiselle. Vaurioitunut mykiö ei palaudu entiselleen, eli sen vaurioiden ennalta ehkäisy on erityisen tärkeää.

Menevälle leikki-ikäiselle voi olla vaikeaa vakuutella lasien tärkeyttä, jos ne tuntuvat ylimääräiseltä, hankalalta lisävarusteelta. Vauvasta lähtien aurinkolaseja käyttänyt ei huomaa kyseenalaistaa suojavarustetta samalla tavoin. Optikkoliikkeissä on laadukkaita aurinkolaseja kaiken ikäisille ja kokoisille, ja myös tyylivalikoima kasvaa kokoajan.

Jotkut lapset voivat olla hyvinkin kiinnostuneita aurinkolaseista myös tyyliasiana, varsinkin teini-iän kynnyksellä. On hyvä, jos pukeutumisestaan tarkka esiteini haluaa aidosti käyttää aurinkolasejaan, eikä koe niitä muotimielessä vääränlaisiksi.

Silmälaseja käyttävällä lapsella tulee olla omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti sekä piilolasit että aurinkolasit.

Lue myös: Taloyhtiö vastaa leikkipaikan turvallisuudesta – leikkivälineillä on omat turvallisuusstandardinsa

Kommentoi Facebookissa