Keskusrikospoliisi selvittää epäilyä Estonian hautarauhan rikkomisesta – saksalaisaluksella myös ruotsalaisia

Lain mukaan Estonian rauhaa suojelee alue, jonka koko on 1 x 1 mpk eli noin 3,5 neliökilometriä. Kuvassa Fritz Reuter alueen läheisyydessä.

Lain mukaan Estonian rauhaa suojelee alue, jonka koko on 1 x 1 mpk eli noin 3,5 neliökilometriä. Kuvassa Fritz Reuter alueen läheisyydessä. (Kuva Länsi-Suomen merivartiosto)

Rajavartiolaitoksen kehotuksesta huolimatta aluksesta laskettiin mereen todennäköinen sukellusrobotti.

HAUTARAUHA Keskusrikospoliisi selvittää yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa, onko vuonna 1994 uponneen matkustaja-alus M/S Estonian hylyn turvaksi säädettyä rauhaa rikottu. Estonian hylky sijaitsee kansainvälisellä vesialueella, mutta Suomen talousalueella.

Keskusrikospoliisi vastaanotti 24.9.2019 Länsi-Suomen merivartiostolta ilmoituksen tapahtumista Estonian hylyn hautapaikalta. Ilmoituksen mukaan Saksan lipun alla purjehtivalta alukselta on mahdollisesti laskettu veteen sukellusrobotti alueella.

Ilmoituksen mukaan Rajavartiolaitoksen alus ja helikopteri ovat dokumentoineet tapahtumat. Asiaa tutkitaan matkustaja-alus Estonian hylyn rauhoittamisesta annetun lain rikkomisena. Tapahtumia tullaan selvittämään yhdessä Saksan viranomaisten kanssa.

Saksan lipun alla purjehtiva sukellustukialus Fritz Reuter saapui 23.9.2019 iltapäivällä Estonian hylylle. Rajavartiolaitoksen saaman ennakkotiedon mukaan aluksen henkilöstön oli tarkoitus sukeltaa alueella. Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva oli ennakoivasti alueella ja otti yhteyttä Fritz Reuteriin, informoiden sen henkilöstöä muun muassa hautarauhasta ja kehotti olemaan sukeltamatta tai muuten loukkaamatta hautarauhaa.

Kuva Fritz Reuterin kannella näkyneestä mahdollisesta vedenalaisesta robotista, jonka epäillään liittyvän tapaukseen. Kuva on otettu Rajavartiolaitoksen helikopterista.
Kuva Fritz Reuterin kannella näkyneestä mahdollisesta vedenalaisesta robotista, jonka epäillään liittyvän tapaukseen. Kuva on otettu Rajavartiolaitoksen helikopterista. (Kuva Länsi-Suomen merivartiosto)

Kehotuksesta huolimatta Fritz Reuterilta laskettiin mereen todennäköinen sukellusrobotti, joka nostettiin ylös myöhään illalla. Tapahtumien perusteella voidaan epäillä, että Estonian hautarauhaa on rikottu. Saksalaisalus poistui paikalta keskiviikkona aamupäivällä. Radiokeskustelussa saadun tiedon mukaan aluksella on myös Ruotsin kansalaisia.

Länsi-Suomen merivartiosto valvoo hylkyä ja hautarauhan noudattamista lakiin matkustaja-alus Estonian hylyn rauhoittamisesta liittyen. Ruotsissa ja Virossa on vastaava sääntely. Saksa ei ole liittynyt Estonian hautarauhaa suojaavaan sopimukseen, mutta maan viranomaisia on informoitu tapahtuneesta Rajavartiolaitoksen toimesta.

M/S Estonia upposi myrskyssä 28. syyskuuta 1994. Aluksella oli onnettomuuden tapahtuessa 989 ihmistä, joista menehtyi 852 henkeä. Suurin osa uhreista oli ruotsalaisia ja virolaisia, kuolleiden joukossa oli 17 eri maan kansalaisia.

Lue myös: Vuoden kadoksissa olleen miehistön mysteeri selvisi – sukellusvene löytyi Atlantin pohjasta

Kommentoi Facebookissa