Miksi Metsähallituksen pääjohtaja saa yli 200 000 euron erokorvauksen? – ”Useita epäasialliseksi koettuja johtamistilanteita”

Metsähallituksen entinen pääjohtaja Pentti Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut hallituksen luottamusta.

Metsähallituksen entinen pääjohtaja Pentti Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut hallituksen luottamusta. (Kuva Metsähallitus)

Ministeri Jari Leppä on pyytänyt Metsähallitukselta selvityksen erokorvauksen perusteista.

METSÄHALLITUS Metsähallituksen hallitus on käsitellyt kokouksessaan Metsähallituksen entisen pääjohtajan johtamista koskevaa selvitystä. Pentti Hyttinen erosi tehtävästään 29.8.2019 ennen hallituksen kokousta, jossa selvitys olisi luovutettu Metsähallitukselle

Alun perin Hyttisen oli tarkoitus jatkaa toimessaan elokuuhun 2021 asti. Huolimatta omasta irtisanoutumisestaan Hyttinen sai yli 200 000 euron erokorvauksen, jota on kummeksuttu. Metsähallitus on valtion liikelaitos, joten kyse on käytännössä veronmaksajien rahoista.

Metsähallitus kertoo, että toimitusjohtajasopimuksen päättämisestä ja kuuden kuukauden erorahasta sovittiin Pentti Hyttisen kanssa yhteisesti. Metsähallituksen hallitus toimittaa ministeri Jari Lepän pyynnöstä selvityksen erokorvauksen perusteista maa- ja metsätalousministeriölle.

Metsähallituksen hallitus kertoo myös uudelleenarvioineensa tilannetta ja nähnyt tarpeellisena, että entisen pääjohtajan johtamisselvitys tulee käsitellä hallituksessa, vaikka Hyttinen on jo jättänyt organisaation.

– Tänään kokouksessa käsitellyn selvityksen perusteella entinen pääjohtaja Pentti Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut hallituksen luottamusta, kertoo hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen.

– Arvioinnissa tuli esille, että Hyttisen johtamisessa oli merkittäviä puutteita ja kehittämistarpeita. Lisäksi haastatellut kertoivat useista epäasialliseksi koetuista johtamistilanteista.

Johtamisselvitys tehtiin Metsähallituksen johtoryhmälle haastattelututkimuksena, ja sen sisältö koostuu yksittäisten nimellä esiintyvien henkilöiden vastauksista ja omista henkilökohtaisista kokemuksista.

Metsähallituksen johtoon Pentti Hyttisen nimitti kesällä 2016 hänen tuttavansa, silloinen maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen. Tiilikainen sai tempauksestaan kirjallisen varoituksen keskustan eduskuntaryhmältä, sillä hän toimi vastoin ryhmän tahtoa. Tätä ennen Pentti Hyttinen oli joutunut jättämään Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan tehtävät henkilöstön luottamuspulan johdosta syksyllä 2015.

Lue myös: Tuore selvitys vahvistaa – hyvä johtaminen lisää yritysten kannattavuutta

Kommentoi Facebookissa