Vuoden kadoksissa olleen miehistön mysteeri selvisi – sukellusvene löytyi Atlantin pohjasta

Kadonnut argentiinalainen sukellusvene oli palaamassa kaksi kuukautta kestäneeltä operaatioltaan.

Kadonnut argentiinalainen sukellusvene oli palaamassa kaksi kuukautta kestäneeltä operaatioltaan. (Kuva Argentiinan laivasto)

Argentiinalaisen sukellusveneen löytämisestä oli luvattu neljän miljoonan euron palkkio.

SUKELLUSVENE Vuosi sitten marraskuussa Argentiinan laivaston sukellusvene ARA San Juan lähti Etelä-Amerikan eteläkärjestä matkaan kohti tukikohtaansa Mar Del Platassa. Aluksessa oli 44 miehistön jäsentä.

Sukellusvene ei koskaan päässyt perille tukikohtaan. Puolessa välissä matkaa yhteys alukseen katkesi, alueella oli tehty havaintoja räjähdyksestä. Sukellusvenettä ei kuitenkaan löydetty ja kaksi päivää sitten 15. marraskuuta kadonneiden omaiset viettivät tapahtuman vuosimuistopäivää.

Kadonnut sukellusvene oli saksalaisvalmisteinen TR-1700-luokan alus. San Juanin kapteeni oli ilmoittanut katoamispäivänä jonkinlaisesta oikosulusta sähköjärjestelmässä, mutta kertonut tilanteen olevan hallinnassa.

Osa omaisista oli elättänyt tähän päivään asti toiveita, että mystisesti kadonneen miehistön jäsenet löytyisivät vielä jostain hengissä.
Osa omaisista oli elättänyt tähän päivään asti toiveita, että mystisesti kadonneen miehistön jäsenet löytyisivät vielä jostain hengissä. (Kuva AOP)

Argentiinan presidentti Mauricio Macri lupasi kadonneiden merisotilaiden omaisille aikaisemmin tänä vuonna, että maan hallitus asettaa noin neljän miljoonan euron palkkion mysteerin selvittämiseksi. Palkkio oli tarkoitettu vedenalaiseen etsintään osallistuville yrityksille, joita oli aluksi ollut mukana jopa parikymmentä.

Amerikkalaisen Ocean Infinity -aluksen kauko-ohjattava etsintälaite oli argentiinalaisen median mukaan havainnut katoamisen vuosipäivänä mahdollisen sukellusveneen 800 metrin syvyydessä Valdésin niemimaan vesistössä.

Kaksi päivää myöhemmin havainto vahvistettiin kadonneeksi sukellusveneeksi. Osa omaisista oli elättänyt tähän päivään asti toiveita, että mystisesti kadonneen miehistön jäsenet löytyisivät vielä jostain hengissä.

Lue myös: Laivue 2020 -hankkeen neljä korvettia rakennetaan Suomessa – hankkeen kokonaishinta 1,2 miljardia euroa

Kommentoi Facebookissa