KHL-Jokereista mielenkiintoinen tutkimus – medioissa monenlaista tulkintaa tuloksista

Jokerit uudisti peliasunsa KHL-kaudelle 2019-20.

Jokerit uudisti peliasunsa KHL-kaudelle 2019-2020. (Kuva AOP)

Jokereiden nykyisistä kannattajista suurin osa pitää siirtymistä KHL:ään hyvänä asiana. Kyselyn mukaan paluuta SM-liigaan toivoi 24 prosenttia vastanneista.

JÄÄKIEKKO Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta on suorittanut kyselytutkimuksen Jokereiden kannattajien suhtautumisesta KHL:ään. Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia kannattajista toivoi Jokereiden jatkavan KHL:ssä ja 24 prosenttia taas toivoi Jokereiden palaavan SM-liigaan.

Kyselyyn osallistuneista 1657 henkilöstä 15 prosenttia piti asiaa yhdentekevänä. 21 prosenttia ei ottanut kantaa.

Jokereiden siirtyminen KHL:ään 2014 aiheutti aikoinaan paljon kritiikkiä, mutta KHL:ssä Jokereiden yleisömäärät lähtivät kuitenkin nousuun. Kyselyn mukaan Jokereiden kotiyleisöstä 70 prosenttia piti joukkueen siirtymistä SM-liigasta KHL:ään hyvänä (46 %) tai erittäin hyvänä (24 %) asiana. Yhdeksän prosenttia koki siirtymisen huonona (7 %) tai erittäin huonona (2 %) asiana. Loput 21 prosenttia suhtautuivat siirtoon neutraalisti.

Jokereiden yleisömäärät kääntyivät parin ensimmäisen KHL-kauden jälkeen laskuun, mutta ovat yhä korkeammalla tasolla kuin viimeisinä kausina SM-liigassa. Lippuhinnoillakin on vaikutusta asiaan.

Tutkimuksesta käy ilmi, että Jokereiden peleihin on päässyt halvemmalla kuin SM-liigan otteluihin. Lisäksi Jokerit on jakanut paljon ilmaislippuja.

Jokereiden kannattajapohjakin on viidessä vuodessa muuttunut. Kolmannes kyselyyn vastanneista on seurannut Jokereita ainoastaan sinä aikana, kun Jokerit on pelannut KHL:ssä. Entisiä, vain SM-liigan aikoina Jokereita seuranneita faneja ei tavoitettu.

KHL herättää Suomessa kielteisiä mielikuvia. Sarja on osana Venäjän valtion kulttuurivaikuttamista ja se mielletään osaksi Vladimir Putinin hallinnon imagonrakennusta. Sarjaa ja myös Jokereita rahoitetaan Venäjän energiavarojen tuloilla.

Jokerit kuitenkin tuottaa Suomeen kuitenkin merkittäviä verotuloja. Huomattavasti enemmän kuin yksikään toinen Suomessa operoiva urheiluorganisaatio. Jos Jokereita ei olisi, Jokereiden pelaajista harva pelaisi nykyään Suomessa.

Sanoma-konsernin omistamista medioista Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat uutisoivat tutkimustuloksista, että suuri määrä Jokereiden kannattajista toivoisi seuran paluuta SM-liigaan. Kuitenkin tämä suuri määrä oli kyselyyn osallistuneista vain 24 prosenttia, kun 40 prosenttia toivoi seuran jatkavan KHL:ssä.

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että 70 prosenttia kyselyyn vastanneista piti Jokereiden siirtymistä KHL:ään hyvänä tai erittäin hyvänä asiana.

Sanoman mediat ovat Jokereiden KHL-vuosina julkaisseet seurasta useita kielteisiä artikkeleita. Muissa medioissa Jokereiden venäläisrahoitukseen on suhtauduttu neutraalimmin, joskin positiiviset jutut ovat toki olleet harvinaisia.

Sanomalle Jokereiden KHL-siirto oli aikoinaan karvas paikka. Nykyinen kansanedustaja Hjallis Harkimo (Liike Nyt) myi Helsinki Hallin omistaman Hartwall-areenan venäläismiljardöörien omistamalle Arena Eventsille kesällä 2013. Sitä ennen Sanoma oli myynyt halliosakkeensa Harkimon omistamalle Hjallis Promotion Oy:lle.

Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Trade Oy teki tammikuussa 2015 tutkintapyynnön Helsingin rikospoliisille. Sanoma Trade pyysi selvittämään, oliko Harkimo syyllistynyt törkeään petokseen erehdyttämällä Sanoma Trade Oy:tä ennen osakekauppojaan. Poliisin mukaan asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.

Harkimo luopui Jokereiden omistuksestaan viime toukokuussa. Seuran nykyinen pääomistaja on Jari Kurri, mutta seuran toiminta on täysin riippuvaista venäläisen Nornickel-konsernin rahoituksesta. Jos venäläisten rahoitus loppuisi, lakkaisi Jokereiden toiminta nykyisessä muodossaan siihen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: KHL:n karumpaa arkea – isä Moskovassa ja vastasyntyneet kaksoset Suomessa

Kommentoi Facebookissa