Kia e-Soul -sähköauto esitellään Genevessä – toimintamatka jopa 452 kilometriä

Auton etuosa on muuttunut keulan yläreunaan sijoitettujen LED-ajovalojen sekä ilmettä korostavien sumuvalojen ansiosta.

Auton etuosa on muuttunut keulan yläreunaan sijoitettujen LED-ajovalojen sekä ilmettä korostavien sumuvalojen ansiosta. (Kuva Kia)

Uuteen e-Souliin ei ole lainkaan tarjolla polttomoottoria, vaan se on saatavana ainoastaan täyssähköisenä.

AUTOT Uusi Kia e-Soul ottaa kompaktissa crossover-luokassa uuden askeleen nollapäästöillä ja pitkällä toimintasäteellään. Auto tekee Euroopan ensiesiintymisensä Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa.

Täyssähköisen kompaktin crossover-mallin kolmannen sukupolven akut ovat valmistajan mukaan 30 prosenttia tehokkaammat kuin Euroopan sähköautojen myyntitilastojen kärkimalleissa.

– Kymmenisen vuotta sitten Soul loi urbaanien crossover-mallien segmentin, ja Soul EV:stä tuli ensimmäinen täyssähköinen crossover. Nyt Euroopassa menemme vielä pidemmälle, sillä uuteen e-Souliin ei ole lainkaan tarjolla polttomoottoria, vaan se on saatavana ainoastaan täyssähköisenä, sanoo Kia Motors Europen operatiivinen johtaja Emilio Herrera.

Vaikka e-Soulin kori on saanut uuden muodon, auton ulkonäön tunnistaa välittömästi. Auton etuosa on muuttunut keulan yläreunaan sijoitettujen LED-ajovalojen sekä ilmettä korostavien sumuvalojen ansiosta. Uudet etu- ja takapuskurit tuovat aerodynaamisempaa vaikutelmaa. Keulassa on etusäleikön tilalla latauspistokkeen luukku, joka on kuljettajan puolella.

Uusi 4 195 mm pitkä e-Soul on 55 mm edeltäjäänsä pidempi, ja siinä on 30 mm pidempi akseliväli. Takasivuikkunan taaksepäin kallistuva muoto tasapainottaa 15 mm suurempaa etuylitystä tehden autosta aiempaa linjakkaamman näköisen. Sivuprofiilia täydentävät 17-tuumaiset kevytmetallivanteet. Autoon on saatavana myös SUV-varustepaketti, johon kuuluvat korostetut pyöräkoteloiden kaaret, metalliset ovien kynnyslistat sekä keulan alleajosuoja.

Kia e-Soul on varustettu 64 kWh:n akustolla, josta riittää yhdellä latauksella energiaa 201 hv tuottavalle sähkömoottorille jopa 452 kilometrin matkalle. Kiihdytys 0–100 km/h kestää 7,6 sekuntia. Auton maksimivääntö on 395 Nm. Kia e-Soulissa on yhdistetty latauspistokejärjestelmä, jossa on CCS-pikalatausmahdollisuus. Akku latautuu pikalatauksella 20 prosentin tasolta 80 prosenttiin 42 minuutissa.

Kia e-Soul on varustettu 64 kWh:n akustolla, josta riittää yhdellä latauksella energiaa 201 hv tuottavalle sähkömoottorille jopa 452 kilometrin matkalle.
Kia e-Soul on varustettu 64 kWh:n akustolla, josta riittää yhdellä latauksella energiaa 201 hv tuottavalle sähkömoottorille jopa 452 kilometrin matkalle. (Kuva Kia)

Uudessa e-Soulissa on energiaa säästäviä ominaisuuksia, jotka pidentävät sen toimintasädettä – esimerkiksi matkustamon ilmalämpöpumppu, joka hyödyntää moottorin lämpöä. Yksin ajaessa sähkön kulutusta voi pienentää hyödyntämällä auton ilmastointijärjestelmää, joka ohjaa ilmastoinnin vain kuljettajan puolelle, vaikka matkustamon kaikki ilmanvaihtoventtiilit olisivat auki.

Kia e-Soulissa on myös vakiona älykäs jarrutusenergian talteenottojärjestelmä. Sitä käytetään ohjauspyörän takana olevilla ohjainvivuilla, joilla kuljettaja pystyy hidastamaan autoa ja hyödyntämään jarrutuksessa vapautuvaa energiaa toimintasäteen kasvattamiseksi. Älykäs jarrujärjestelmä säätää jarrutusta edessä olevan auton nopeuden mukaisesti, mistä on hyötyä etenkin ruuhkaisessa kaupunkiliikenteessä. Jarrujärjestelmä on liitetty mittariston näyttöön, joka antaa kuljettajalle reaaliaikaista tietoa kaasupolkimen vaikutuksesta akun käyttöön.

Kia e-Soul on Euroopassa ensimmäinen Kia, jossa on innovatiivinen UVO CONNECT -telematiikkajärjestelmä. Sen kautta omistaja voi puhelimellaan ja auton 10-tuumaiselta kosketusnäytöltä seurata ja ohjata ajoneuvon useita eri toimintoja. Se tarjoaa tietoa liikenteestä, säästä, matkakohteista ja pysäköintimahdollisuuksista. Lisäksi se antaa ilmoituksia akusta ja lataustilasta sekä kerää tietoa uusista latausasemista. UVO-puhelinsovelluksen kautta on mahdollista nähdä auton tietoja myös omasta puhelimesta.

Matkustajien suojana on runsaasti erilaisia aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi etutörmäysvaroitin, kuolleen kulman tunnistin, mukautuva vakionopeussäädin, kaistallapitoavustin, kuljettajan vireystilan valvonta sekä kaukovaloavustin. Lisäksi uusi e-Soul on varustettu pysäköintiavustimella, peruutuskameralla sekä takana risteävän liikenteen varoitusjärjestelmällä.

Lue myös: Kia paljastaa Genevessä sähköautokonseptin – ”Sydän pitää saada sykkimään vähän nopeammin ja kauemmin”

Kommentoi Facebookissa