Kia selkeytti kompaktiautonsa nimen ja muodot – uusi Ceed saa ensi-iltansa Geneven autonäyttelyssä

Kolmannen sukupolven Ceed on kehitetty edeltäjänsä tapaan Saksan Frankfurtissa.

Kolmannen sukupolven Ceed on kehitetty edeltäjänsä tapaan Saksan Frankfurtissa. (Kuva Kia)

Edeltäjän lennokkaat pokkaukset sekä taitokset ovat vaihtuneet rauhallisiin peruslinjoihin.

AUTOT Korealaiseen Hyundai-konserniin kuuluva Kia tarjosi vielä reilut 10 vuotta sitten yksinkertaisia perusautoja, joiden tärkein myyntivaltti oli edullinen hinta. Vuonna 2006 lanseerattu ensimmäisen sukupolven Cee’d kehitettiin erityisesti Euroopan markkinoita varten, mikä näkyi auton ominaisuuksissakin. Se haastoi kilpailijansa jo toden teolla, ja sama meno jatkui vuonna 2012 esitellyn toisen sukupolven kohdalla.

Erikoisella nimellä varustettu kompaktiauto on mennyt mukavasti kaupaksi, mutta viime aikoina Cee’d on joutunut päästämään monia uudempia kilpailijoita ohitseen. Niinpä Kia on kehittänyt jo jonkin aikaa seuraajaa, joka tuotiin nyt julkisuuteen ennen varsinaista esittelyä Geneven autonäyttelyssä. Korealaisten kompaktiauton nimeäkin on yksinkertaistettu samalla, ja auto tunnetaan nyt Ceedinä ilman heittomerkkiä.

Samaa selkeyttämistä on havaittavissa myös uutuuden muodoissa. Edeltäjän lennokkaat pokkaukset sekä taitokset ovat vaihtuneet rauhallisiin peruslinjoihin hieman samaan tyyliin kuin Hyundain i30-sisarmallissa. Erityisesti kylkilinja on nyt todella selkeä, ja takapäätä voisi luonnehtia jopa tylsäksi. Takavaloissa on kuitenkin sukunäköä muun muassa Kian ison Optiman farkkuversion kanssa, ja uuden Ceedin nokkaa koristaa entistä leveämpi tulkinta korealaisten Tiger Nose -maskista.

Erityisesti kylkilinja on nyt todella selkeä, ja takapäätä voisi luonnehtia jopa tylsäksi.
Erityisesti kylkilinja on nyt todella selkeä, ja takapäätä voisi luonnehtia jopa tylsäksi. (Kuva Kia)

Kolmannen sukupolven Ceed on kehitetty edeltäjänsä tapaan Saksan Frankfurtissa, ja valmistus tapahtuu Slovakian Zilinassa. Autossa ei ole siis muuta korealaista kuin merkki, ja sisustakin vaikuttaa entistä korkealuokkaisemmalta. Kojelaudassa on haluttu korostaa vaakasuuntaisia linjoja muiden uusien Kiojen tapaan, ja keskikonsolia on kallistettu hitusen kuskiin päin. Tietoviihdejärjestelmän ruutua ei ole integroitu kojelaudan muotoihin, vaan se on niin sanottua leijuvaa mallia ja työntyy kunnolla ulos.

K2-nimiselle pohjalevylle tehty uusi Ceed on 20 milliä leveämpi ja 23 milliä matalampi kuin edeltäjänsä. Akseliväli on sen sijaan ennallaan, mutta etuylitystä on lyhennetty ja takaylitystä pidennetty. Tämä tekee auton muodoista sopusuhtaisemmat erityisesti suoraan sivusta katsottuna. Tavaratilan vetoisuus on kasvanut puolestaan 395 litraan, ja matkustajillakin pitäisi olla entistä väljemmät oltavat.

Ceedin äänentoistojärjestelmää käytetään joko viisi- tai seitsemäntuumaisen kosketusnäytön kautta, ja navigaattorin yhteydessä ruudun koko kasvaa kahdeksaan tuumaan. Vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa avaimeton käyttö, ja tarjolla on Normaliksi ja Sportiksi nimetyt kaksi ajomoodia. Lisävarustelistalta voi ruksata esimerkiksi JBL:n äänentoistojärjestelmän, lämmitettävän tuulilasin, älypuhelimen langattoman latausmahdollisuuden, tuuletetut sekä lämmitettävät etuistuimet ja jopa lämmitettävän takapenkin.

Äänentoistojärjestelmää käytetään joko viisi- tai seitsemäntuumaisen kosketusnäytön kautta.
Äänentoistojärjestelmää käytetään joko viisi- tai seitsemäntuumaisen kosketusnäytön kautta. (Kuva Kia)

Ajoavustinten osalta vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa perustason kaistavahti ja etutörmäyksiä estävä järjestelmä. Lisähintaan Ceediin saa esimerkiksi kakkostason autonomista ajamista edustavan kaistamerkintöjä seuraavan järjestelmän ja aktiivivakionopeudensäätimen, joka pystyy myös pysäyttämään ja käynnistämään auton.

Voimanlähdepuolella tarjolla on valikoima bensa- ja dieselkoneita. Autoon saa päivitetyn litran kokoisen bensaturbon, joka tuottaa 120 hevosvoimaa. Pykälää isompi 1,4-litrainen turbokone on puolestaan uusi ja luovuttaa 140 heppaa. Saataville tulee myös ahtamaton samankokoinen bensamoottori. 1,6-litrainen CRDi-dieselkin on upouusi, ja siitä on tarjolla 115- ja 136-heppaiset tehoversiot. Vaihteistona palvelee kuusipykäläin manuaali, mutta uuden 1,4-litraisen bensaturbon ja dieseleiden pariksi saa myös seitsemänvaihteisen kaksoiskytkinautomaatin.

Kommentoi Facebookissa