MARJATILA Kalajoen Tyngällä sijaitsevan Tilviksen marjatilan viralliset syntysanat lausuttiin vuonna 1998. Tuolloin tilalla tehtiin tuotantosuunnan muutos ja lypsykarja vaihtui mustaherukkapensaisiin.
Aluksi mustaherukkaa myytiin pääasiassa torikauppiaille. Pikkuhiljaa tilaa ryhdyttiin kuitenkin laajentamaan ja vuonna 2005 Päivi ja Kalevi Tilvis ryhtyivät viljelemään myös punaherukkaa.
– Kysyntä kasvatti myös intoa, joten tämän myötä syntyi ajatus kehittää toimintaa myös jatkojalostuksen puolelle. Vuonna 2013 perustimme mehustamon, jonka puitteissa ryhdyimme tuottamaan omista marjoistamme mehua ja hyytelöä. Raaka-aineina toimivat musta- ja punaherukka.
Suoramyynti, jalkautuminen kentälle sekä hyvin toimiva puskaradio ovat osoittaneet ajan myötä voimansa. Kuusi vuotta sitten herukat saivat rinnalleen myös mansikkaa ja vuonna 2019 tilalle istutettiin vadelmantaimia. Uusien marjakasvien myötä tilan viljelyala nousi kolmeenkymmeneen hehtaariin.
– Tämä riittää meille. Nyt keskitymme olennaiseen eli marjanviljelyyn ja tuotteiden jatkojalostamiseen. Tässä riittää työsarkaa, sillä tavoitteena on laadukas tuoteketju pellolta pulloon, yrittäjäpari alleviivaa.

Kupliva tuoteperhe
Tilviksen tilan isäntäpari on vuosien saatossa keskittynyt voimakkaasti myös tuotekehitykseen. Ideoinnin ja ahkeroinnin sekä hyvien raaka-aineiden tuloksena on syntynyt muun muassa suuren suosion saavuttanut tuoteperhe.
– Mustaherukka-, mansikkamehu- ja punaherukkatiivisteen lisäksi tuoteperheemme uusimpiin jäseniin lukeutuvat myös alkoholiton mansikkakuohujuoma sekä mansikkalimsa ja mustaherukkalimsa. Lähiruoka-ajattelu on osaltaan vauhdittanut myös marjapohjaisten juomien suosiota, sillä laadukas ja lähellä tuotettu on tämän päivän vahvuus ja näkyy menekin kasvuna myös meidän yrityksessä.
Kiinnostus lähiruokaan avaa ovet uusille ideoille ja rohkaisee Päivin mukaan kasvattamaan myös itse tuoteperhettä.
– Etenemme aistit avoinna ja asiakkaiden toiveita kuunnellaan herkällä korvalla. Aika näyttää, miltä maistuu tuoteperheemme seuraava jäsen, mutta sen voimme luvata, että maku edellä mennään tämänkin tuotteen kohdalla. Meillä on omasta perheestä koostuva makuraati, joka ei jätä ainakaan laadun suhteen mitään sattuman varaan, Päivi kertoo naureskellen.

Korona-ajan tuotepaketit
Vaikka Tilviksen marjatila on yrityksenä vielä kohtalaisen nuori, niin tilan lisäaineettomat tuotteet ovat saaneet mukavan jalansijan myös kuluttajien keskuudessa. Osansa tästä tekevät toimiminen lähiruokaan keskittyvässä REKO-ringissä sekä kauppapaikka tilalta.fissä.
– Jopa surullisen kuuluisa korona on saanut aikaan myyntiä vauhdittavan ilmiön. Tästä on hyvänä esimerkkinä yritykset, jotka ovat antaneet työntekijöilleen pikkujouluruokailujen sijaan tuotepaketteja. Näihin on kerätty pääsääntöisesti lähituottajien tuotteita, mukaan lukien meidän tilan kuohujuomaa, limsoja sekä kausituotteisiin lukeutuvia mustaherukkaglögejä ja mustaherukkahyytelöitä, Päivi iloitsee.
Tulevaisuus Tilviksen tilalla rakentuu myönteisten ja uusien ajatusten ympärille, joiden selkänojana toimivat laadukkaat oman maan marjat sekä niiden jatkojalostaminen.
– Olemme innokkaita oppimaan uutta, joten kouluttautuminen ja tiedon hankinta ovat tärkeässä roolissa. Näin voimme luoda omanlaisemme askelmerkit myös tulevaisuutta ajatellen. Olemme päässeet kuitenkin hyvään vauhtiin ja saaneet nostetta tuotteillemme, joten tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.
Tilan seuraava tavoite on saada tilan limsat myös suuremmille myyntipöydille ja jopa poromiesten janojuomiksi.
– Lähikaupat ovat asiakkaina erinomaisia, mutta pienen tuottajan suurimpia haaveita on aina seisoa siellä suurimpien joukossa, Päivi ja Kalevi suunnittelevat toiveikkaina.
Tilauksesta Tilviksen marjatila tekee mehuja myös asiakkaiden omista marjoista ja omenoista.
– Olemme pieni, itsepoimintaa ja suoramyyntiä harjoittava perheyritys, jonka tärkeimpiin periaatteisiin kuuluu antaa toiminnalleen kasvot. Tällä alalla myös asiakaspalvelun täytyy olla tuotetta vastaavaa eli parasta A-luokkaa. Jos asiakas haluaa tilaamastaan tuotteesta esimerkiksi sokeroimattoman, me teemme sen.
Kommentoi Facebookissa