Kiista turvapaikanhakijoiden jalkapantavalvonnasta – ”Ministeri ei voi muuttaa tätä omalla päätöksellään”

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, voivatko turvallisuusriskeinä pidetyt niin sanotut suomalaiset Isis-vaimot palata Syyriasta Suomeen.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, voivatko turvallisuusriskeinä pidetyt niin sanotut suomalaiset Isis-vaimot palata Syyriasta Suomeen. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Vihreät tekivät ministereidensä valtiosihteeri- ja eritysavustajavalinnat.

HALLITUS Vihreiden ministerit Maria Ohisalo, Pekka Haavisto ja Krista Mikkonen ovat kutsuneet valtiosihteerit ja erityisavustajansa. Sisäministeri Maria Ohisalon valtiosihteeri on odotetusti entinen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen. Erityisavustajia Ohisalolla tulee olemaan viisi, Taru Anttonen, Ville Hulkkonen, Sami Kerman, Emilia Laaksonen ja Jussi Pyykkönen.

Ulkoministeri Pekka Haaviston valtiosihteeriksi on tulossa entinen kansanedustaja Johanna Sumuvuori ja erityisavustajiksi Jeri Aalto, Jarno Lappalainen sekä Joel Linnainmäki. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen valtiosihteeriksi tulee Terhi Lehtonen, joka on työskennellyt europarlamentin vihreiden ympäristöpoliittisena neuvonantajana. Erityisavustajia ovat entinen kansanedustaja Timo Juurikkala, Sarianna Mankki ja Riikka Yliluoma.

Sisäministeri Maria Ohisalo sai aikaan pienen kiistan hallituspuolueiden kesken sanoessaan tänään Ylen aamu-TV:n haastattelussa, että laajasta uutisoinnista huolimatta hallitusohjelmaan ei olisi kirjattu mitään jalkapantojen käytöstä kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden valvonnassa.

– Tämä on virheellistä tietoa. Hallitusohjelmassa puhutaan teknisestä valvonnasta, Ohisalo korosti ja selitti teknisen valvonnan tarkoittavan esimerkiksi puhelimeen perustuvaa seurantaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä osallistui hallitusneuvotteluissa Turvallinen oikeusvaltio -ryhmään, joka käsitteli kyseistä asiaa. Kärnä pitää valvontakirjausta yksiselitteisenä.

– Ministeri ei itse ollut mukana ryhmässä, joka neuvotteli tämän kirjauksen hallitusohjelmaan. Kyseessä on kuitenkin nimenomaan jalkapantavalvonta. Asia on kirjattuna taloutta käsitteleviin taustapapereihin nimikkeellä ”jalkapannan käytön tehostaminen”. Ministeri ei voi muuttaa tätä omalla päätöksellään, vaan hallitusohjelmaa on noudatettava, Kärnä tiedottaa.

Ohisalon mukaan Suomi ei myöskään ole vielä tehnyt päätöstä siitä, voivatko turvallisuusriskeinä pidetyt niin sanotut suomalaiset Isis-vaimot palata Syyriasta Suomeen ja kuinka leireillä olevien lasten kanssa toimitaan.

Lue myös: Antti Rinteen hallitukseen valitaan avuksi valtiosihteereitä ja erityisavustajia – SDP nimesi nyt omansa

Kommentoi Facebookissa