Kiistellyn toriparkin rahoituksesta ei saatu vieläkään selvyyttä – katsotaan taas kesäkuussa

Kauppatorin uuden toripaviljongin havainnekuva Eerikinkadulta hämärässä.

Kauppatorin uuden toripaviljongin havainnekuva Eerikinkadulta hämärässä. (Kuva Schauman & Nordgren Architects ja Schauman Arkkitehdit)

Turun kaupunginhallitus odottaa edelleen vakuuksia, Kauppatorin jatkovalmistelut jätettiin pöydälle.

TORIPARKKI Jos Iisakin kirkkoa rakennettiin aikoinaan neljäkymmentä vuotta, on Turun Kauppatorin alle suunniteltu toriparkkia jo 1990-luvulta lähtien. Noin 600 autolle suunnitellun pysäköintilaitoksen tarinassa on ollut värikkäitä vaiheita.

Turkulaiset liikemiehet perustivat vuonna 2006 hanketta varten Turun Toriparkki Oy -nimisen yhtiön. Yhtiön hallituksesta löytyi kaupungin isokenkäisiä, sellaisia sukunimiä kuin Puolimatka, Ketonen, Salmela ja Vaiste. Asemakaavamuutos hyväksyttiin Turun kaupunginvaltuustossa vuonna 2012 vain yhden äänen turvin.

Vuonna 2016 alueesta tehtiin vuokrasopimus 50 vuodeksi. Yllättäen syksyllä 2017 yhtiön koko osakekanta myytiin miljoonalla eurolla T-Park Oy -nimiselle yhtiölle, jonka hallituksen ainoa jäsen on Skanskan entinen aluejohtaja Jari Pölönen. Yhtiön osakepääoma oli vaatimattomat 2 500 euroa ja osoite Pölösen kotiosoite.

Turun rakennuslautakunta myönsi marraskuun lopussa 2017 Toriparkille rakennusluvan äänin 8–5. Rakennusluvasta on jätetty rakennustöiden aiheuttamia vaurioita pelkäävien naapurikiinteistöjen toimesta kaksi valitusta Turun hallinto-oikeuteen.

Kauppatorin kiviä on kuitenkin jo myllätty arkeologisten tutkimusten alta, katumuutoksia sekä liikennejärjestelyjä on tehty ja torikioskin purkamisen piti alkaa huhtikuun lopussa. Väliaikaisen torialueen rakentamisen on määrä käynnistyä 10. toukokuuta.

Toriparkin rakennuslupaan kiinnitettyä torikioskin purkutyötä ei kuitenkaan haluttu aloittaa ennen Turun Toriparkki Oy:ltä vaaditun rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen saamista. Vakuudet takaavat, ettei koko hanke kaadu lopulta kokonaan kaupungin ja veronmaksajien syliin. Turun kaupunki vastaa rakennustöistä 80 senttimetrin syvyyteen, kaupungin kustannuksiksi alueella on arvioitu jo nyt 30 miljoonaa euroa.

Toriparkki tulee sijaitsemaan Turun keskeisellä paikalla Kauppatorin alla.
Toriparkki tulee sijaitsemaan Turun keskeisellä paikalla Kauppatorin alla. (Kuva Turun kaupunki)

Tammikuussa Jari Pölönen uumoili antavansa vakuusselvityksen ”muutaman viikon sisällä”. Selvitystä ei kuulunut, kunnes huhtikuussa kerrottiin, että finanssiryhmä Taaleri Oyj olisi tulossa mukaan järjestelemään hankkeen rahoitusta. Toukokuun alussa ilmeni, että Taalerin omistama tytäryhtiö Taaleri Sijoitus Oy tulee Turun Toriparkki Oy:n enemmistöomistajaksi.

Turun kaupunginhallitus käsitteli eilen toriparkkiyhtiön antamaa rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitystä, jota tulivat esittelemään Pölönen ja Taaleri Sijoitus Oy:n toimitusjohtaja Karri Haaparinne.

Turun Toriparkki Oy rahoitus, vakuus ja vakuusselvitys” -nimellä kutsuttu paperi oli kuitenkin vain puolen liuskan tiedote, jossa todetaan Taalerin omistus ja yleisluonteisia toteamuksia.

”Hankkeen kustannusarvio on noin 40 M€, joka rahoitetaan yhtiön omanpääoman ehtoisella ja pankin järjestämällä rahoituksella siten, että Turun Toriparkki ja sen omistajat antavat rahoitusjärjestelyistä yksityiskohtaisen selvityksen kaupunginhallitukselle pörssin sääntöjen mukaisesti ennen varsinaisten rakennustöiden käynnistymistä.”

Paperi luonnehdittiinkin kaupunginhallituksen kokouksessa vain katsaukseksi ja se merkittiin kaupunginjohtaja Minna Arven esityksestä ja Jukka Vornasen muutosesityksen jälkeen vain tiedoksi.

Samassa kokouksessa oli tarkoitus päättää toriparkkiin liittyvien toripaviljonkien, vesielementtien sekä valaistuksen jatkosuunnitelmista, mutta ne päätettiin puuttuvan rahoitusselvityksen johdosta jättää pöydälle.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen arvioi kokousliitteissä uutta aikataulua:

”Kyseisen vuokrasopimusehdon täyttämiseksi yhtiö tulee antamaan nyt käsiteltävän selvityksen lisäksi kaupunginhallitukselle yksityiskohtaisen rahoitusselvityksen pörssisäännösten mukaisesti arviolta kesäkuun 2018 aikana ennen kuin varsinaisia rakennustöitä voidaan aloittaa.”

Turun toriparkin on uskottu olevan valmis vuonna 2020 ja Kauppatorin seudun kaikkien muutostöiden kestävän kolme vuotta, aina vuoteen 2021 asti.

Lue myös: Salatut rahoittajat haalivat miljoonien arvoisia rakennushankkeita kaupungeissa – mutta kuka käärii voitot?

Kommentoi Facebookissa