Kilpailuta remonttilainasi – kuluissa on merkittäviä eroja

Kuva Pexels

Tee valmiiksi rehellinen laskelma siitä, mitä uskot tarvitsemasi lainasumman olevan.

Remontti on usein suuri investointi, joka vaatii hyvin harkittua lainan ottamista. Lainaa voi hakea esimerkiksi pankista, mutta sen lopullisissa kuluissa ja ehdoissa voi olla merkittäviä eroja. Kannattaa siis aina kilpailuttaa lainat ennen päätöksen tekoa, sillä saatat näin tekemällä säästää satoja, ellet jopa tuhansia euroja.

Remontoitpa sitten uutta vasta ostamaasi omistusasuntoasi tai omaa kesämökkiäsi, työ saattaa tulla loppujen lopuksi melko kalliiksi. Lainan hakemisessa ei tällöin ole mitään väärää, kunhan prosessin realiteetit pysyvät koko ajan mielessä. Ole lainavaihtoehtoja punnitessasi realistinen esimerkiksi tarvitsemastasi rahasummasta: Koskeeko remontin tarve ainoastaan pintojen uusimista vai onko kyseessä suurempi urakka? Tarvitsetko lainarahaa myös tilan sisustamiseen? Onko tarkoituksena hankkia kesämökille myös puutarhakalusteet virosta vai ainoastaan rakentaa uusi laavu ja tuhota vanha kasvihuone?

Tee valmiiksi rehellinen laskelma siitä, mitä uskot tarvitsemasi lainasumman olevan ja lähde sitten kilpailuttamaan pankkeja ja rahalaitoksia.

Miksi jotkin lainanmyöntäjät tarjoavat halvempia lainoja kuin toiset?

Remonttilainojen vertaaminen netissä on nykyisin helpompaa kuin koskaan ja palveluntarjoajia on useita erilaisia. Remonttilainoja voi hakea esimerkiksi pankista, rahoitusyhtiöstä tai vakuudellisena luottona. Jokaisella rahoituspalvelulla on omat plussansa ja miinuksensa, jotka kannattaa huomioida ennen päätöstä. Pankit tarjoavat usein edullisempia lainoja remontteihin kuin muut rahoituspalvelut, mutta niiden ehdot ovat yleensä hieman tiukemmat. Rahoitusyhtiöiltä saadut lainat ovat yleensä hieman kalliimpia, mutta niiden saamiseksi et tarvitse vakuuksia.

Juuri vakuuksien vuoksi pankeilla on mahdollisuus myöntää kuluiltaan edullisempia lainoja, sillä tällaisten lainojen myöntäminen ei tuota yhtä suurta riskiä, kuin vakuudettomien lainojen. Lainaa harkitessasi kannattaakin siis ottaa huomioon, mitkä ovat omat prioriteettisi sen suhteen. Nyrkkisääntönä voi joka tapauksessa pitää sitä, että vakuudellisissa lainoissa korkokulut ovat aina vakuudettomia matalammat.

Miten voin kilpailuttaa remonttilainani?

Kuten sanottu, aloita laskemalla tarvitsemasi lainasumma tarkoin. Liian suuri summa voi johtaa tulevaisuudessa maksuvaikeuksiin, kun taas liian pienellä et saa katettua kaikkia menojasi ja saatat joutua hakemaan toista pienempää lainaa, jolloin lainojen yhteiskulut taatusti nousevat melko korkeiksi. Sisällytä siis laskelmiisi niin jokainen maalipurkki, taitettava aurinkotuoli kuin iskuporakonekin, jota uskot remontissa tarvitsevasi.

Seuraavassa vaiheessa sinulla on muutama vaihtoehto: Voit lähteä itse ottamaan yhteyttä eri pankkeihin ja muihin rahalaitoksiin ja pyytää heiltä henkilökohtaista lainatarjousta, tai voit käyttää netistä löytyviä kilpailutuspalveluita, jotka hoitavat kilpailuttamisen työn puolestasi yhdellä lainahakemuksella. Kun olet saanut kattavasti lainatarjouksia, lähde tutustumaan niiden ehtoihin. Ota huomioon esimerkiksi todellinen vuosikorko, sillä pelkkä nimelliskorko ei kerro lainan todellisista kustannuksista vielä paljoakaan. Todelliseen vuosikorkoon voivat sisältyä erilaiset avaus- ja lainanhoitomaksut ja ne saattavat nostaa lainan kokonaiskustannukset huomattavasti kuviteltua korkeammiksi.

Mitä nopeammin pystyt maksamaan lainan pois, eli mitä suurempia kuukausieriä maksat, sitä pienemmiksi kulut ehtivät laina-aikana nousemaan. Ole kuitenkin myös maksuerien suhteen realistinen ja valitse sen suuruiset maksuerät, että pystyt varmasti sitoutumaan niihin.

Mitkä ovat yleisimmät virheet, joita lainojen suhteen tehdään?

Yleisiä virheitä ovat esimerkiksi juuri kilpailuttamatta jättäminen, liian kunnianhimoiset lainasummat tai maksuajat, liika nimelliskoron tuijottaminen lainan kokonaiskustannusten sijaan, huolimaton lainaehtojen lukeminen sekä oletus siitä, että laina on aina otettava siitä pankista, jonka asiakkaana ollaan jo valmiiksi.

On hyvä muistaa, että remonttilainan korot ja kulut vaihtelevat suuresti eri pankkien välillä. Kilpailuttamalla lainat voit säästää huomattavia summia rahaa. Lainojen kilpailuttaminen on nykyisin myös todella helppoa.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä

Kommentoi Facebookissa