Kirkko ei tutki piispan luottokorttilaskuja uudelleen – ”On kannettava tarkasti vastuu yhteisistä rahoista”

Piispa Teemu Laajasalo on saanut selitellä sotkuisia taloudellisia asioitaan julkisuudessa.

Piispa Teemu Laajasalo on saanut selitellä sotkuisia talousasioitaan julkisuudessa. (Kuva Kirkon kuvapankki/ Markku Pihlaja)

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja esittää kysymyksiä piispa Teemu Laajasalon liiketoiminnasta ja luottokortin käytöstä.

KIRKKO Helsingin piispa Teemu Laajasalo joutui käymään julkisuudessa läpi oman pienen kiirastulensa, kun pian valinnan jälkeen selvisi, että hänen liiketoimensa yrityksineen olivat pahasti tappiollisia ja taloudellisissa vaikeuksissa.

Laajasalo oli pyörittänyt pääsykoevalmennusta tarjonnutta ja jopa miljoonaliikevaihtoon yltänyttä Huippuvalmennus-yritystä, mutta oli myynyt tammikuussa 2013 sen koulutusliiketoiminnan pois. Yritys jatkoi TL Opetus Oy -nimellä ja sille jäi pienentyneestä liikevaihdosta huolimatta suuria velkoja. Yrityksellä on myös ollut vaikeuksia toimittaa viranomaisille vaadittuja tietoja.

Suurin kohu ehti jo laantua, kunnes tällä viikolla toimittaja ja Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen toimitti Helsingin tuomiokapituliin piispaa koskevan 40-kohtaisen selvityspyynnön. Asiasta raportoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki.

Puolet kysymyksistä koskee Laajasalon yritystoimintaa, jonka tilinpäätöstiedot ja tulokset ovat muuttuneet sen jälkeen, kun kirjanpitotoimisto teki taannehtivasti tilinpäätökset uudelleen. Toinen puoli koskee kirkon luottokortin käyttöä Laajasalon toimiessa Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana.

Toimittaja Johanna Korhonen on tutkinut piispa Teemu Laajasalon yritystoimintaa ja luottokorttilaskuja.
Toimittaja Johanna Korhonen on tutkinut piispa Teemu Laajasalon yritystoimintaa ja luottokorttilaskuja. (Kuva AOP)

Korhonen on muun muassa esittänyt, että Laajasalo olisi ostanut luottokortilla usein Coca-Colaa, kukkia ja lounaita sekä yöpynyt kolmella matkallaan ylellisesti, esimerkiksi Savonlinnassa Kuninkaan sviitissä. Kyseessä on Sokos Hotel Seurahuoneen paras huone, ja jos sellaisen haluaisi varata viikon kuluttua, hinta olisi normaalin 111 euron huonehinnan sijasta 249 euroa.

Luottokorttien kuitteja on hävinnyt noin 2 600 euron arvosta, ja normaalisti työntekijä joutuu itse vastaamaan työnantajalleen kadonneiden kuittien osuudesta. Laajasalo on myöntänyt olleensa huolimaton ja luvannut parantaa tapansa sekä maksaa käyttämänsä majoituksen eron halvimpaan tarjolla olleeseen. Yritystensä muuttuneita tietoja hän ei ole toistaiseksi tarkemmin selvittänyt.

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila sanoo Ylelle, että tarkastusta luottokortin käytöstä ei tarvita, sillä sellainen tehtiin jo viime syksynä.

– Laajasalo on ymmärtänyt nyt korjata tekemänsä virhearvion ja maksaa erotuksen seurakunnalle, näin sen pitää mennä, Raittila kommentoi.

Sen sijaan Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on kommentoinut julkisuudessa, että jopa poliisin tulisi harkita Laajasalon luottokorttiepäselvyyksien tutkimista.

Arkkipiispa Kari Mäkinen korostaa, että Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on suuri vastuu rahankäytöstä, koska kyseessä ovat jäsenten kirkon toimintaa varten maksamat kirkollisverovarat.

– Tämänkaltaiset kysymykset on aina otettava vakavasti. Vain avoimuus luo luottamuksen kirkon varainkäyttöön. Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava. Ohjeiden pitää olla ajan tasalla ja selkeitä, Mäkinen sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen muistuttaa, että kyseessä ovat jäsenten kirkon toimintaa varten maksamat kirkollisverovarat.
Arkkipiispa Kari Mäkinen muistuttaa, että kyseessä ovat jäsenten kirkon toimintaa varten maksamat kirkollisverovarat. (Kuva Aarne Ormio)

Mäkinen muistuttaa, että ketään ei tule tuomita, ennen kuin asiat on käyty lävitse ja selvitetty. Arkkipiispa luottaa siihen, että vastuuta yhteisistä rahoista kannetaan kirkossa hyvin.

– Seurakunnissa, tuomiokapituleissa ja Kirkkohallituksessa on asiaan liittyvät ohjeistot. Henkilöstö on vastuuntuntoista. Väärinkäytöksiä ei hyväksytä. Niihin on puututtu. Luotan siihen, että näin toimitaan jatkossakin.

Johanna Korhonen on kokenut toimittaja ja muun muassa entinen Journalisti-lehden päätoimittaja. Hänet valittiin aikoinaan myös Lapin Kansan päätoimittajaksi, mutta Alma Media purki työsuhteen jo ennen kuin se ehti alkaa, jonka johdosta yhtiö ja sen toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä.

Korhosen motiiviksi on väitetty katkeruutta siitä, että hänen kannattamansa Jaana Hallamaa hävisi Helsingin piispanvaalissa Laajasalolle. Korhosen itsensä mukaan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen kohdalta paljastuneet jääviysepäilyt saivat hänet alun perin tutkimaan Laajasalon yritystoimintaa.

Kommentoi Facebookissa