AUTOT Dante Giacosa -nimisellä insinöörillä oli tärkeä osansa Fiatin ja koko Euroopan autohistoriassa. Hän suunnitteli jo 1930-luvulla ensimmäisen Fiat 500:n, joka sai pian pientä hiirtä tarkoittavan Topolino-lempinimen. 500-kuutioisella etumoottorilla varustetussa autossa oli jopa pikkuruinen takapenkki, joten se sopi perhekäyttöönkin.
Topolino pysyi tuotannossa vuoteen 1955 asti, ja pari vuotta myöhemmin oli auton seuraajan vuoro. 1957 lanseerattu uusi pikkuinen nimettiin jälleen 500:ksi, mutta se sai uutta merkitsevän Nuova-lisänimen erottuakseen edeltäjästään. Nuova 500 sai kunnian olla se auto, joka nosti sodanjälkeisen Italian pyörilleen.
Giacosa onnistui sovittamaan neljän hengen tilat ja jälleen 500-kuutoisen moottorin alle kolme metriä pitkään ja vain 1,3 metriä leveään pikkuautoon. Tällä kertaa moottori pörisi takana monen muun 1950-luvun pikkuisen tavoin. Dante Giacosa oli kuulemma tutkinut myös modernimpaa etuvetorakennetta uutuutta kehittäessään, mutta lopulta 500:ssa päädyttiin kuitenkin takamoottoriin.

Etuvedon hylkääminen alkoi harmittaa Dantea muutama vuosi myöhemmin, kun edestä raapiva Mini alkoi valloittaa maailmaa ensimmäisenä modernin kaavan mukaan tehtynä pikkuautona. 500:n kohtaloksi jäi sen sijaan lähinnä kotimaansa valloitus, mutta toki auto kohosi jo muotoilunsa ja yleisen söpöytensä ansiosta 1900-luvun suurimpien autoklassikkojen joukkoon. Giacosa pääsi myöhemmin toteuttamaan myös etuvetosuunnitelmansa, kun 128 ja 127 tuotiin markkinoille 1970-luvun taitteessa.
Vaikka Nuova 500 nousi ykköshitiksi lähinnä vain kotimaassaan, autoa ehdittiin valmistaa melkoisia määriä vuosina 1957–1975. Kokonaistuotantomäärä kohosi nimittäin lähes neljään miljoonaan yksilöön, ja 500 kuuluu vielä nykyäänkin lähes jokaisen italialaiskylän peruskalustoon. Hyvin kompakteilla ulkomitoilla varustetulla autolla on etunsa kapeilla kujilla puikkelehdittaessa, ja Rooman liikenteessäkin vasta Smart on alkanut korvata ikääntyneitä viissatasia.
500:sta tehtiin sen pitkän elinkaaren aikana eri versioita. Niistä suosituimmaksi osoittautui F-sarja, jota valmistettiin vuosina 1965-1972. New Yorkissa sijaitseva modernin taiteen museo, eli MoMA on nyt valinnut juuri tällaisen auton uuteen näyttelyynsä, joka esittelee hyvin muotoiltuja, mutta hinnoiltaan suurten massojen saavutettavissa olevia esineitä. Jo viime vuonna hankitun Fiatin lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan teollisen muotoilun muihin saavutuksiin kodinkoneista leluihin, ja aikajana kulkee 1930-luvulta nykypäivään asti.
New Yorkiin ei kannata kuitenkaan lähteä ihan vielä, koska The Value of Good Design -niminen näyttely avaa ovensa vasta helmikuun 10. päivä. Museum of Modern Art esittelee Fiatia ja muita teollisen muotoilun helmiä 27.5. asti, ja ehkäpä museon omiin kokoelmiin hankittuun 500:een pääsee tutustumaan myöhemminkin jonkin muun näyttelyn yhteydessä.
- Lähde Autoclassics
Kommentoi Facebookissa