Kodittomat saavat suojan kirkoista myös jouluyönä

Seurakunnat ovat talven tultua halunneet kirkon ovien avaamisella herätellä yhteistä vastuuta kodittomien ja paperittomien majoituksesta.

Seurakunnat ovat talven tultua halunneet kirkon ovien avaamisella herätellä yhteistä vastuuta kodittomien ja paperittomien majoituksesta. (Kuva iStock)

Yöpyjät ovat olleet pääosin suomalaistaustaisia asunnottomia.

KIRKKO Helsingin kirkoissa jatketaan yösuojan tarjoamista kodittomille. Seurakunnat tarjoavat kodittomille yösijaa koko joulun ja hätämajoitusta jatketaan tammikuun loppuun asti. Marras-joulukuussa kirkoissa on ollut yötä kohden 10−25 etupäässä suomalaistaustaista yöpyjää.

– Majoittaminen on tähän asti sujunut ilman suurempia ongelmia eli siis hyvin. Kirkoissa yöpyvät ovat pääsääntöisesti olleet kantasuomalaisia, noin 75 prosenttia. Näiden lisäksi on ollut väkeä muun muassa Virosta, Latviasta, Puolasta sekä muutamia henkilöitä Euroopan ulkopuolelta, kertoo diakonian päällikkö Kirsi Rantala Helsingin seurakunnista.

Rantalan mukaan paperittomia majoituksessa on ollut toistaiseksi vain muutamia yksittäistapauksia. Kirkkoherrat ovat sopineet, että seurakunnat jatkavat tilapäistä hätämajoitusta tammikuun loppuun asti ja tilannetta arvioidaan tammikuussa uudelleen.

Helsingin seurakunnat ovat talven tultua halunneet kirkon ovien avaamisella herätellä kaupungin eri toimijoiden yhteistä vastuuta kodittomien ja paperittomien majoituksesta. Helsingin kaupunki on kumppanuuksien kautta pyrkinyt helpottamaan tilannetta eri järjestöjen ja seurakuntien kanssa.

– Suunta on yhdessä oikea, mutta toimet riittämättömiä ja liian tilapäisiä. Asunnottomuus sysää syrjään, eikä ääni kuulu puiston penkiltä nukkujalta. Ilman kotia on lähes mahdotonta nousta omille jaloilleen. Siksi on kohtuullista odottaa, että tässä kaupungissa ei kenenkään tarvitse olla yötä kaduilla ja puistoissa, sanoo yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki sanoo.

Kirkkojen lisäksi tilapäistä hätämajoitusta on tarjolla Helsingin Diakonissalaitoksen Munkkisaaren toimintakeskuksessa, jonne on myös siirretty Hermannin diakoniatalon yösuojan asiakkaat. Hätämajoitus Hermannissa päättyi viime viikolla.

Kirkko Helsingissä muodostuu 18 suomenkielisestä evankelisluterilaisesta seurakunnasta ja kolmesta ruotsinkielisestä. Helsingin seurakunnat on 350 000 jäsenen yhteisö pääkaupungissa. Jouluviikolla iltayhdeksästä aamuseitsemään suojaa tarvitseville auki on Alppilan kirkko, tapaninpäivästä uuteen vuoteen Malmin seurakuntatalo.

Jos haluaa mukaan auttamaan yösuojien järjestelyissä, vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua netissä: www.vapaaehtoistyö.fi/helsinki

Kommentoi Facebookissa